Här är 15 prylar du borde ha i bilen i vinter

Foto: iStock

Det är mycket att tänka på med att köra bil i vinterkyla.

Här får du tips på viktiga prylar att ha med i bilen på snöiga och isiga vintervägar.

Viss utrustning är helt nödvändig i vinterväglag. Det gäller framför allt:  

1. VINTERDÄCK – Kolla tryck och mönster

Det är lag på vinterdäck mellan första december och 31 mars. Däcken ska ha ett spårdjup på minst fem millimeter. Tänk också på att kolla däcktrycket. För lågt däcktryck ökar bränsleförbrukningen och däckslitaget.

LÄS MER: Vinterdäck som är bäst i test – här är vinnarna i år 

Motorstopp på en större väg? Placera ut varningstriangeln och flytta dig från bilen innan du ringer efter hjälp. Att sitta kvar i bilen kan öka olycksrisken.
Foto: KAMIL MACNIAK/ISTOCK

2. VARNINGSTRIANGEL – Alltid i bilen

Är obligatorisk året om. Ha den lätt åtkomlig och sätt upp den minst 50 steg från bilen ifall den stannat på vägen. Se också till att ha med en första hjälpen-väska.

LÄS OCKSÅ: Så kör du säkert i den lömska ishalkan

ANDRA VIKTIGA PRYLAR ATT HA I BILEN PÅ VINTERN

3. REFLEXVÄST

En viktig säkerhetsdetalj. Speciellt när det är mörkt och/eller snöfall. Använd alltid reflexvästen om du ska göra någonting utanför bilen.

4. SPOLARVÄTSKA

Späd inte ut så mycket. Det är bättre att ha lite för starkt än att det bara håller för minus tio grader. Spola igenom så att antifrysmedlet (etanol) når ut i munstyckena. Det är speciellt viktigt för dig som har en kombi med spolare till bakrutan.

LÄS OCKSÅ: Så klarar du den förrädiska svartisen 

5. ISSKRAPA

Det är mycket viktigt att du effektivt kan få bort isen från rutorna. Skrapan är också toppen för att få bort imma på insidan av framrutan.

6. SNÖBORSTE

Oumbärlig för att få bort snön. Köp gärna en borste med teleskopskaft. Då kan du borsta av bilen utan att få snö på dig, vilket i sin tur gör att mindre snö hamnar inne i bilen.

Bonustips! Så skrapar du bort snön bäst:

7. SNÖSKYFFEL

Ovärderlig om du kör fast och måste skotta dig loss. Mycket bra att ha ifall du står parkerad på en gata och blir "inplogad" av en plogbil.

LÄS OCKSÅ: Så klarar du snökaoset allra bäst – 7 viktiga tips 

8. GRUS

En flaska eller påse fylld med sand eller grus  kan göra stor nytta ifall du har problem att komma ut från en isig parkering eller kör fast i snö. Strö vid drivhjulen.

9. MÖSSA & VANTAR

Nödvändiga för att du ska lyckas hålla värmen ifall du måste lämna bilen när det är kallt. Ett par arbetshandskar kan också vara bra att ha om du exempelvis måste åtgärda en punktering.

10. STARTKABLAR

Ett måste om batteriet gett upp. Du kopplar den röda kabeln till pluspoolen på respektive bils batteri och den svarta kabeln till minuspoolen på givarbilens batteri och till någon - inte isolerad - metalldel på motorn eller karossen på din bil.

LÄS OCKSÅ: Så klarar du snökaoset på vägen 

11. BOGSERLINA

Perfekt att ha ifall bilen exempelvis står stilla med spinnande drivhjul på en isig parkering eller dikeskant, så att en annan bilist kan dra loss din bil.

12. FILTAR

Om du kör av vägen och fastnar i snön är det ingen bra idé att hålla värmen genom att låta motorn gå. Den kan börja koka eftersom snön fungerar som isolering. Desto bättre med varma filtar för att inte frysa. Värmeljus kan också hjälpa.

13. FICKLAMPA

Ska alltid finnas med. Men är som allra viktigast under mörka vinterkvällar när det gäller att både se och synas ifall något strular till sig.

Foto: LEV DOLGACHOV / ISTOCK

14. MOBILLADDARE/POWERBANK

Många moderna mobiltelefoner drar mycket ström. Tänk också på att batterikapaciteten minskar med åldern. I ett nödläge får inte mobilens batteriindikator börja blinka.

15. NÅGOT ÄTBART

Exempelvis chokladkakor och bananer kan vara bra att ha om bilen blir stillastående i väntan på hjälp. Det gäller särskilt om det finns barn med i bilen.

Annons: