Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

10 värsta misstagen när du tvättar din bil

Använd inte högtryckstvätten för nära.
Foto: Thinkstock
Tvätta bara med en ren svamp – men skölj bilen med mycket vatten först!
Foto: Thinkstock
Vaxa bilen är tråkigt – men kan vara värt besväret eftersom ny smuts inte fastnar lika lätt.
Foto: Levent Konuk

Att tvätta en bil är ingen konst.

Men det går att göra bort sig rätt ordentligt.

Här är tio vanliga misstag som kan bli både kostsamma och jobbiga.

Och bästa tipsen för hur du ska undvika dem.

Gammal tvättsvamp repar lacken

Även om svampen ser helt ny ut och även om du sköljer den noga kan det finnas sand eller små stenar i den. Och med lite otur kan man då råka repa lacken. En ny svamp går att hitta för en tia eller två. Det är en bra investering. Och skulle du råka tappa svampen på marken – släng den och ta en ny.

Tvätta inte i solljus

Det är skönt att stå i solen och tvätta bilen. Men tänk på att vissa medel, som till exempel avfettningsmedel, kan skada lacken om ytan är för varm.

Använd inte diskmedel

Det kan verka som en bra idé att använda diskmedel till att tvätta bilen. Det är billigt och upplevs ofta som rätt miljövänligt. Men risken finns att diskmedlet torkar ut lacken, vilket gör den mer sårbar. Satsa på ett riktigt bilschampo istället.

Tvätta motorn – risk att förstöra elektroniken

Visst kan det vara bra att hålla motorn ren, men vet du inte riktigt vad du gör så kanske du ska låta maskinrummet vara i fred. Vatten på fel ställe, speciellt om man använder högtryck, kan slå ut känslig elektronik. Och tvätta framför allt inte motorn när den är i gång och kan dra i sig fukten.

Dåligt förspolat – kan bli repor

Det är skölja bilen ordentligt innan man går loss med tvättsvampen. Annars kommer den lösa smutsen att fungera som slipmedel och matta lacken.

Avfettning – låt inte verka för länge

Avfettningsmedel är ibland nästan nödvändigt för att man ska få bilen ren, framför allt när man ska få bort asfaltsfläckar eller insekter. Men låt inte avfettningen verka för länge – och absolut inte i direkt solljus. Kan skada lacken.

Tvätta inte på gatan

På många håll är det förbjudet att tvätta bilen på gatan. Och det kanske inte är så dumt. När du tvättar rinner olja, tungmetaller och avfettningsmedel rakt ut i naturen. Och det vill vi väl inte? Åk till en tvätthall i stället.

Struntar i att vaxa – då blir det skitigt snart igen

Det kan vara skittråkigt att vaxa bilen, rent ut sagt. Men gör det i alla fall. En vaxad yta stöter bort smuts bättre och du behöver inte tvätta bilen lika ofta.

Smutsen fastnar på fälgarna

Det kan vara lite krångligt att tvätta fälgarna på en bil, det är lätt att man slarvar när man inte kommer åt ordentligt. Men här ska man inte fuska. Smuts som lämnas kvar har en tendens att bita sig fast och blir svårare att få bort. Tips: Använd en bra fälgtvätt och en diskborste för att få fälgarna rena.

Högtryck kan förstöra din bil

Högtryckstvätten är ett bra verktyg när man ska tvätta en bil. Men stå inte för nära bilen och använd inte ett munstycke med för hård stråle. Vissa högtryckstvättar kan bli så starka att de faktiskt gör bucklor i plåten.

LÄS MER: Så farligt är det att tvätta bilen på gatan

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: