Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 18 mar 2014 16:42

GM:s nya fiasko: Återkallar 1,7 miljoner bilar

Buick Enclave.

Buick Enclave.

1/4

Foto: GM

Chevrolet Traverse.

Chevrolet Traverse.

2/4

Foto: GM

Chevrolet Express.

Chevrolet Express.

3/4

Foto: GM

Cadillac XTS.

Cadillac XTS.

4/4

Foto: GM

General Motors har det inte lätt just nu. I februari återkallade man 1,6 miljoner bilar för fel på krockkuddarna. Nu meddelar den amerikanska biljätten att ytterligare 1,7 miljoner bilar ska återkallas. Dessutom tvingas GM ta lån för att finansiera reparationerna.

De 1,7 miljoner bilarna som nu återkallas är del av tre olika återkallelser, skriver Detroit news. Den första består av knappt 1,3 miljoner Buick Enclave, GMC Acadia, Chevrolet Traverse och Saturn Outlook som tillverkades mellan 2008 och 2013. Bilarna har ett fel på sidokrockkuddarna som behöver åtgärdas, annars riskerar de att inte lösas ut vid en krock.

Den andra återkallelsen berör drygt 350 000 Chevrolet Express och GMC Savana från åren 2009 till 2013, vars instrumentbrädor inte är tillräckligt säkra för folk som åker utan bälte i bilarna. Det finns dock en viss risk för att problemet inte är särskilt lätt att lösa, eftersom GM har instruerat sina återförsäljare att hålla på osålda bilar tills man fått tag i delar.

Två bilar brann

Den tredje återkallelsen berör drygt 66 000 exemplar av lyxbilen Cadillac XTS sedan som byggts mellan 2013 och 2014. Ett fel i bromssystemet gör att det kan bli överhettat, vilket har lett till minst två bränder.

Den senaste tidens massiva återkallelser blir kostsamma för GM, som nu tvingas ta lån för att finansiera reparationerna. GM lånar 300 miljoner dollar, motsvarande ungefär 1,9 miljarder kronor, för att komma till rätta med problemen.

Relaterat