Garageplatser i centrala Stockholm säljs för miljoner

Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Parkeringseländet i Stockholms innerstad har skapat en ny trend:

Garageplatser har blivit heta på bostadsrättsmarknaden.

En garageplats på 12,1 kvadrat på Söder ska budas ut med start på 750 000 kronor.

– Det är en bra investering, säger den ansvarige mäklaren Jonas Lind, till Allt om bilar.

Garageplatsen tillhör en bostadsrättsförening på Södermalm och ligger i ett nyrenoverat varmgarage.  I december såldes en liknande garageplats i samma fastighet  för 1 050 000 kronor.

Varför har garageplatser blivit så eftertraktade att köpa?

– Att äga en garageplats har flera fördelar. Det kostar cirka 2 000 - 4 000 kronor varje månad att hyra en garageplats på Söder. Den här garageplatsen har en månadsavgift på 325 kronor. Om du lånar en miljon kronor och köper en garageplats blir månadskostnaden bara cirka 1 500 kronor.

– Dessutom kan den som köper garageplatsen hyra ut den i andra hand och tjäna pengar på det. Och så blir garageplatsens ägare även fullvärdig medlem i bostadsrättsföreningen och får vara med och rösta på stämmor och möten, säger Jonas Lind, på mäklarfirman Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Hur verkar intresset för att köpa den här garageplatsen?

– Stort. Jag har fått många mejl och telefonsamtal. Det här är en trend som kommer att fortsätta. Folk vill äga mer och mer. Och så är ju parkeringssituationen i Stockholm minst sagt ansträngd.

Skulle det även kunna gå att bo på sin köpta garageplats?

– Nej, det kan jag inte tänka mig. Det krävs vatten och avlopp. Ett garage är avsett för förvaring av fordon. Inte för någon form av boende, till exempel i tält eller husvagn, säger Jonas Lind.

Marknaden med försäljning av garageplatser i centrala Stockholm har sakta ökat. Priserna på garageplatserna började trissas upp för ett par år sedan.

Den prisutvecklingen lär fortsätta. De vanliga parkeringsplatserna i huvudstaden blir knappast fler.

Annons: