Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 jan 2014 11:30

Fyrhjulsdrivna bilar kan få straffskatt

Fyrhjulsdrivna bilar har högre koldioxidutsläpp än andra nybilar. Det kan leda till en straffbeskattning, enligt trafikverkets förslag.

Fyrhjulsdrivna bilar har högre koldioxidutsläpp än andra nybilar. Det kan leda till en straffbeskattning, enligt trafikverkets förslag.

Allt fler väljer att köpa fyrhjulsdriven bil. Nu larmar trafikverket för att det ökande antalet fyrhjulsdrivna bilar riskerar att omkullkasta klimatmålen för 2015.

Koldioxidutsläppen från nya bilar har fallit kraftigt under de senaste år. 2006 släppte den genomsnittliga nybilen ut 189 gram per kilometer, 2012 hade siffran minskat med 28 procent till 138 gram per kilometer.

Men 2013 bröts trenden. Utsläppen från den genomsnittliga nybilen minskade bara med 2 gram per kilometer, till 136 gram, och nu är klimatmålet på 130 gram till 2015 i fara. Anledningen är att försäljningen av fyrhjulsdrivna bilar har ökat kraftigt, från 23 till 30 procent av den sammanlagda bilförsäljningen.

– Vi ser att det är en förvånansvärt snabb ökning av fyrhjulsdrivna personbilar och det motverkar helt klart målet att minska utsläppen av koldioxid per bil, säger Håkan Johansson, nationell samordnare för klimatfrågor på trafikverket, till trafikverkets hemsida.

Kunde varit lägre

Om andelen fyrhjulsdrivna bilar inte ökade hade de genomsnittliga utsläppen från nybilar landat på 133 gram per kilometer 2013.

Enligt trafikverket visar de nya siffrorna på att man kan behöva styra nybilsköparna mot att välja miljövänligare bilar. Bland förslagen finns en straffskatt som ska öka fordonskatten för bilar med höga koldioxidutsläpp. Ett annat alternativ kan vara att höja registreringsskatten för törstiga bilar.

Bland förslagen finns också uppmuntran till köp av miljövänliga bilar, till exempel elbilar och hybrider, genom en höjning av supermiljöbilpremien.

Relaterat