Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 1 maj 2014 08:00

Fulaste nybilarna: Berggren rankar 10 värsta

Skoda Roomster.

Skoda Roomster.

1/10

Foto: Skoda

Honda Civic.

Honda Civic.

2/10

Foto: Honda

Porsche Cayenne.

Porsche Cayenne.

3/10

Foto: Porsche

Fiat Sedici.

Fiat Sedici.

4/10

Foto: Fiat

Peugeot RCZ.

Peugeot RCZ.

5/10

Foto: Peugeot

Volkswagen Beetle.

Volkswagen Beetle.

6/10

Foto: Volkswagen

Toyota Prius Plus.

Toyota Prius Plus.

7/10

Foto: Toyota

Renault Kangoo.

Renault Kangoo.

8/10

Foto: Renault

Citroën c-Zero.

Citroën c-Zero.

9/10

Foto: Citroën

Nissan Leaf.

Nissan Leaf.

10/10

Foto: Nissan

Då och då dyker det upp listor med bilhistoriens fulaste bilar. Men det är lite väl enkelt att sparka på bilar som Ford Edsel och Pontiac Aztek. För det finns även moderna designer som kör i diket.

Här är - i mitt tycke - nybilarna som är allra fulast just nu.

Skoda Roomster

Roomster är i sig en vettig biltyp från Skoda. Men den ser ut som att två olika designavdelningar fått var sin del av bilen - och sen sattes alltihop. Det märkliga när det gäller Roomster är att ingen styrt upp detta och snabbt, snabbt genomfört en rejäl ansiktslyftning. Jag ser fram emot nästa generation Roomster - eller att Skoda lägger ner modellen helt.

Honda Civic

Honda är lyckats bygga en bil som är ful både på ut- och insidan. Den fungerar varken som femdörrars eller kombi - ytterligaren en prestation av designavdelningen. Civic har också varit ful i flera generationer, men ändå säljer bilen hyggligt bra.

Porsche Cayenne

Egentligen tycker jag inte att Porsche Cayenne är ful - inte alls. Men den får vara med på den här listan eftersom den blivit fulare med åren. Jag tycker att den bakre halvan inte alls ser bra ut och att Porsche också förstört motorhuven. Istället för stilren har Porsches designer krånglat till linjerna för mycket.

Fiat Sedici

Efter succén med Fiat 500 har vi stora förväntningar på Fiats designavdelning. Men tyvärr så finns det flera modeller i programmet som inte ser speciellt bra ut. Jag valde ut Sedici på den här listan eftersom det är en bil som egentligen fungerar bra men där utseendet sänker totalbetyget mycket.

Peugeot RCZ

Audi lyckades bra med R8 men Peugeot misslyckas, tycker jag, med lilla RCZ. Jag har överlag problem med små sportbilar som vill ge sken av att vara något mer än de är. Varje gång jag ser en RCZ eller en Audi TT så vill jag gärna knacka på och fråga hur bilköparen tänkte. Varför köper någon en sån här bil?

Volkswagen Beetle

Ni minns kanske den gamla retrotrenden med Mini och Chryslers vidriga PT Cruiser. Jag plockar in Beetle i samma genre. Där Fiat 500 gjorde alla rätt har VW gjort så mycket fel. Personligheten från gamla Bubblan är helt borta. Vi har fått en förväxt småbil. Gör om - gör rätt.

Toyota Prius+

Prius brukar dyka upp på den här listorna år efter år. Och när Toyota byggde en större Prius så lyckades de också bygga en ännu fulare bil. Okej, Prius+ är på många sätt en bra bil och det kan vara ett bra bilköp och ett bra bilägande. Men vackert är det inte.

Renault Kangoo

Praktiskt och bra - men oj så fult. Renaults kombinerade transport- och familjebil är inte snygg att titta på. Just nu säljs Kangoo i Sverige enbart som transportbil och det är väl ingen större idé att plocka hem familjebilen alls.

Citroën c-Zero

Jag har aldrig förstått varför elbilar måste se så konstiga ut. Jag har till och med svårt för BMW:s nya i3. Men vad ska man säga om c-zero? Herregud. Som en stor böna. Vem vill åka runt i en sån? Inte ens om det är gratis kan det vara speciellt roligt.

Nissan Leaf

Ytterligare en elbil som kvalar in på listan - och tyvärr finns det fler. Nissan försöker skapa sig en plats i bilvärlden och design som sticker ut tycker de är ett bra sätt. Som Juke - eller Leaf. Den här elbilen har en vanlig modell som förlaga - Micra. Problemet är bara att den också är rätt ful.