Första bilen som går på luft här 2016

Peugeot 2008 kan bli första bilen med Hybrid air-tekniken.
Foto: Jean-Brice Lemal

Många biltillverkare jobbar på framtidens teknik för miljövänligare bilar. Peugeot och Citroën utvecklar en lufthybridteknik tillsammans som kan stå klar 2016. Tekniken gör lufthybrider betydligt billigare än elhybrider.

Peugeot har meddelat att man visar en konceptversion av Peugeot 2008 som har Hybrid air-tekniken på bilsalongen i Genève i början av mars. Och nu pekar mycket på att nästa generations Peugeot 2008 kan bli den första modellen på marknaden med tekniken.

Det skulle i så fall betyda att den första lufthybriden kan vara här redan 2016. Och tekniken kan göra det betydligt billigare att skaffa en hybrid. En lufthybrid behöver nämligen inte många av de dyra delarna som krävs i en elektrifierad bil, som batterier och elektroniska kontrollsystem.

Komprimerad luft

En lufthybrid fungerar på ungefär samma sätt som dagens hybrider. Komprimerad luft hjälper till att driva den trecylindriga bensinmotorn. På motorvägen måste bilen drivas av bensin, men i låga hastigheter, till exempel i stadstrafik, kan den drivas på luft.

Enligt Peugeot innebär tekniken att man kan få ner bränsleförbrukningen till 2,5 liter per 100 kilometer, vilket ger koldioxidutsläpp på 69 gram per kilometer.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: