Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 20 aug 2015 11:29

Forskare: Här är de 7 olika typerna i trafiken

Brittiska socialpsykologer har identifierat sju huvudtyper bland bilister.

Brittiska socialpsykologer har identifierat sju huvudtyper bland bilister.

Foto: Thinkstock

Nu har brittiska socialpsykologer vaskat fram sju olika typer av bilförare. Känner du igen dig i någon av dem?

Nu har socialpsykologer vid London School of Economics vaskat fram olika typer av bilförare. Syftet är att undersöka hur bilister reagerar när de interagerar med andra i trafiken.

Genom fokusgrupper och djupintervjuer har man identifierat sju olika personlighetstyper som ofta manifesterar sig på våra vägar:

LÄRAREN

Den här har du säkert mött i trafiken. Bilisten som helt enkelt måste förklara för dig vad du gjort för fel. Inte nog med det; ”läraren” väntar sig att du ska bli tacksam för lektionen.

BESSERWISSERN

Här har vi bilföraren som tror att han eller hon är omgiven av inkompetenta idioter. Brukar skrika nedlåtande åt andra trafikanter.

TÄVLINGSFÖRAREN

Måste bara komma först. Kör om alla och blir väldigt irriterad om någon ligger och blockerar. Kan i vissa fall gasa på om du försöker köra om, och vägrar lämna en lucka om du vill byta fil.

STRAFFAREN

Här är bilisten som straffar andra för upplevda oförrätter. Bli inte förvånad om den här bilisten kliver ur sin bil för direkt konfrontation.

FILOSOFEN

Har kommit fram till att det inte leder till något gott att bli upprörd över andras misstag. Accepterar ofta misstag, och försöker förklara dem rationellt. Har koll på känslorna bakom ratten.

UNDVIKAREN

Närbesläktad med filosofen. Tar inte åt sig när andra gör fel, men avfärdar dem som en trafikfara.

ESKAPISTEN

Isolerar sig från de andra trafikanterna genom att till exempel lyssna på musik och snacka i mobiltelefon; en strategi för att slippa bli frustrerad i trafiken. Vill absolut inte relatera till den omgivande trafiken.

LISTA: 10 glömda trafikregler som kan ge böter