Forskare: Framtidens mc är en trehjuling

Kommer de trehjuliga motorcyklarna att ta över?
Foto: CanAm

Tre hjul, låsningsfria bromsar samt krockkuddar.

Det har motorcyklarna i framtiden.

Spår trafiksäkerhetsforskaren Matteo Rizzi på försäkringsbolaget Folksam.

Han disputerade nyligen i ämnet "Säkra motorcyklar" på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg och blev motorcykeldoktor. Enligt honom kommer framtidens motorcyklar att vara betydligt mer säkerhetsutrustade än dagens.

– Framtidens motorcykel har förmodligen tre hjul, ABS-bromsar, krockkuddar och automatisk nödbroms, säger Matteo Rizzi.

Det tredje hjulet skulle sitta fram och göra motorcykeln mer stabil.

ABS-bromsar är låsningsfria bromsar och har en stor fördel jämfört med vanliga bromsar. Vanliga bromsar kan låsa sig vid häftiga inbromsningar i hög fart, vilket kan leda till att motorcykeln börjar wobbla – en mycket farlig situation som kan orsaka haveri.

Med hjälp av de låsningsfria ABS-bromsarna går det att förhindra att motorcykeln störtar till marken och kanar iväg. Enligt Matteo Rizzis forskning minskar ABS-bromsarna motorcykelolyckorna med över 40 procent.

TV: Ilsken bilist plöjer rakt över motorcyklisterna

Utrustade med krockkuddar

Det innebär att det går att planera och utveckla mer anpassade säkerhetsåtgärder, inte minst när det gäller vägarna.

– Det går att lägga tankemödan på hur vägen ska anpassas för att minska riskerna, till exempel att utveckla och sätta upp räcken som är anpassade för upprätta kollisioner. Eftersom motorcyklisten kommer att sitta kvar på hojen när han/hon krockar går det också att utveckla motorcykeln med till exempel krockkuddar. säger Matteo Rizzi.

Matteo Rizzis forskning baseras på verkliga olyckor och är resultatet av flera statistiska studier som omfattar tusentals motorcykelolyckor. Hans forskning har redan gett resultat i och med att EU nyligen beslutade att alla nyproducerade motorcyklar ska ha ABS-bromsar.

Framöver hoppas han kunna påverka säkerhetstänkandet inom motorcykelbranschen ännu mer.

– Jag ska träffa en organisation som representerar motorcykeltillverkare i hela Europa. Jag kommer att berätta om min forskning och får på så vis möjlighet att påverka framtida tillverkning, vilket känns väldigt spännande, säger Matto Rizzi.

Byta bil? Se vad du kan få för din begaganade här

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: