Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försäkringsbolagen tar betalt för en miljard mil för mycket

Över hälften av bilarna I Sverige är försäkrade för mil som aldrig blir körda.
Foto: / ANYA BERKUT

Försäkringsbolag i Sverige tar betalt för över en miljard (!) mil som aldrig körs.

Det visar ny data från Trafikanalys - en kunskapsmyndighet för transportpolitiken.

Anledningen till detta missförhållande är att en försäkringskund, som ska köpa en bilförsäkring i Sverige, måste ange sin förväntade körsträcka under året.

Hos de flesta svenska försäkringsbolag går det inte att ange lägre sträcka än 1 000 mil per år.

Trots det körs hela 2,2 miljoner bilar, eller 55 procent av alla bilar i Sverige, mindre än 1 000 mil om året. Vilket i sin tur innebär att svenska försäkringsbolag tar betalt för över en miljard mil som aldrig blir körda.

– Det här är omodernt och ett helt onödigt slöseri. Kunderna tvingas varje år försäkra sina bilar för många fler mil är de faktiskt kommer att köra, säger Andreas Broström, vd på försäkringsförmedlaren Paydrive.

Drygt 200 000 bilar i Sverige blir inte ens körda 100 mil per år. Ändå måste deras ägare alltså ange minst 1 000 mil vid tecknandet av bilförsäkringen. Det innebär över 900 mil mer än det som faktiskt blir kört.

Folksam varnar för 11 farliga bilmodeller

Går att ta betalt för faktisk körsträcka

Andreas Broström säger sig ha en lösning på den olyckliga situationen.

– Med dagens teknik finns det möjlighet för försäkringstagaren att få betala för den sträcka som bilen faktiskt kör. Men trots det vägrar de stora försäkringsbolagen att ta fram rättvisa premier till sina kunder.

– Det är som om hamburgerkedjan McDonalds enbart skulle erbjuda plusmeny, även fast många bara vill ha en enkel hamburgare, säger Andreas Broström.

Han bolag Paydrive lanserade i mars i år en ny sorts bilförsäkring som baseras på konceptet "betala som du kör".  Den gör det möjligt för försäkringsbolaget att avgöra hur långt bilen faktiskt körs och bara ta betalt för dessa mil.

Utomlands har sådana försäkringslösningar, som gör det möjligt att betala som du kör, funnits i snart tio år.

Byta bil? Se vad du kan få för din gamla bil här

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: