Försäkringen gäller – med eller utan körkort

På Folksam är man än så länge inte oroade över utvecklingen med förare med borttappade utländska körkort. Skulle det ske en olycka gäller försäkringen fullt ut – med förhöjd självrisk i vissa fall.
Foto: Lasse Svensson

Den friande tingsrättsdomen angående borttappade utländska körkort har ännu inte skapat någon större oro i försäkringsbranschen.

– Domen innebär ju inte något prejudikat. Men vi följer utvecklingen, säger Åsa Sköldefalk, på försäkringsbolaget Folksam.

Det var i september som en körtkortslös bilförare stoppades av polisen utanför Karlskrona. Mannen förklarade att han hade ett utländskt körkort - som han tappat bort.

Han åtalades för olovlig körning, men tingsrätten friande honom. Rätten ansåg nämligen att åklagaren inte kunde bevisa att den anklagade mannen faktiskt saknade körkort.

Enligt P4 Blekinge utreder polisen i Blekinge ett 30-tal liknande ärenden.

Åsa Sköldefalk är produktutvecklare när det gäller utökat ansvar på Folksam. Hon ser inte detta som något problem i det här läget.

– Polisen kan gripa in eftersom det inte finns något prejudikat. Det är från fall till fall som gäller. Därför är det här inget som vi haft anledning att titta närmare på - än så länge.

TINGSRÄTTEN: Helt okej köra utan körkort

Förhöjd självrisk i vissa fall – under 5000 kronor

Vad säger försäkringen när det gäller körkortslösa förare?

– För den som tecknat försäkring så gäller den oavsett om personen har körkort eller inte. Dock gäller trafikförsäkringen i några fall med en förhöjd självrisk. Ett exempel på när det förhöjda självrisken kan tillämpas är om föraren kört bilen utan giltigt körkort.

Den förhöjda självrisken är en tiondels prisbasbelopp vilket innebär strax under 5 000 kronor.

– Enligt trafikskadelagen får vi inte ta ut mer än det. Det gäller alla försäkringsbolag, säger Åsa Sköldefalk.

Trafikförsäkringsföreningen griper in

Ifall bilägaren inte tecknat försäkring hos något försäkringsbolag, eller inte betalat sin försäkring, överlämnas ärendet till Trafikförsäkringsföreningen. Detta eftersom det är lag på att alla fordon ska ha minst en trafikförsäkring, för att få framföras i trafiken.

– Den avgift som man – via Trafikförsäkringsföreningen – betalar är betydligt högre än en normal försäkringspremie. Händer det då också en skada i samband med att man är oförsäkrad så regleras skadan hos Trafikförsäkringsföreningen, säger Åsa Sköldefalk.

LÄS MER: Allt du behöver veta om bilförsäkringar

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: