Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 mar 2014 16:41

Formel 1: Far och son ett framgångsrecept

Far och son. Jan och Kevin Magnussen.

Far och son. Jan och Kevin Magnussen.

1/2

Kevin Magnussen, till höger, överraskade med sin första pallplats i Melbourne.

Kevin Magnussen, till höger, överraskade med sin första pallplats i Melbourne.

2/2

Foto: Srdjan Suki / Epa / Tt

Pappa Jan Magnussen kallades av F1-legendaren Jackie Stewart för "den störste talangen sedan Ayrton Senna".

Men det var sonen Kevin som tog Danmarks första pallplats i F1 vid säsongspremiären i Melbourne.

Far och son är ett framgångskoncept i formel 1.

När Jan Magnussen debuterade i F1 för McLaren 1995 var han supertalangen som slagit igenom stort i de mindre formelbilsklasserna i England. Magnussen vann 1994 14 av 18 lopp i brittiska F3 för Paul Stewart Racing och slog därmed Ayrton Sennas gamla rekord i samma klass.

Magnussen fick chansen som reserv för Mika Häkkinen i McLarens bil i Stilla havets grand prix 1995 men gjorde sin riktiga F1-debut för Stewart Racing 1997.

Men Magnussen försvann från F1 redan året därpå. Istället för fighter med Mika Häkkinen och Michael Schumacher om segrar och VM-titlar försvann den då 25-årige dansken till Cart-serien.

– Jag svek mig själv, jag önskar att jag fått en andra chans, säger Magnussen i en intervju med brittiska tidningen The Guardian inför årets F1-säsong.

Sonen är supertalangen

I dag är det Jans son Kevin, 21, som är supertalangen i McLaren-bilen. Kevin - uppväxt med bilracing och i en bandepå - har på samma sätt som sin pappa imponerat i de lägre klasserna och fått chansen tack vare sin talang.

– Han är mycket mognare än jag var vid 21 års ålder, det finns faktiskt inga likheter. Han jobbar hårt och är mycket mer organiserad än jag någonsin varit. Jag rökte, jag tränade inte ordentligt och jag hade ingen ordning, jag var inte redo för F1, säger Jan Magnussen.

Trea i mål

Men likheterna finns bakom ratten. Kevin Magnussen överraskade alla vid F1-premiären i Melbourne när han tog en pallpats för McLaren. Kevin var trea i mål men flyttades upp till andraplatsen när Red Bulls Daniel Ricciardo diskvalificerades.

– Min pappa är min idol och jag är där jag är tack vare honom. Jag har alltid sett upp till honom och tittat på vad han gjort. Men min pappa har aldrig varit i vägen för min karriär, han har låtit mig göra min egen grej, sa Kevin Magnussen från depån i Melbourne.

Kevin fick tidigt en plats i McLarens ungdomsprogram och teamchefen Ron Dennis visste allt om Kevin när han sparkade ut Serio Perez för att göra plats för Kevin i stallet till årets säsong.

Relaterat