Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förarna som skapar mest ilska i trafiken

Både för fort och för långsamt skapar irritation på vägarna.
Foto: Thinkstock
Att inte använda blinkers är det säkraste sättet att reta upp sina medtrafikanter.
Foto: Thinkstock

Att inte använda blinkers är det säkraste sättet att reta upp sina medtrafikanter. Ett annat är det där med hastighet och där finns flera möjligheter att förarga. Både för fort och för långsamt skapar irritation på vägarna.

Män som kör bil blir irriterade på andra som kör långsamt. Kvinnor bakom ratten stör sig däremot mest på dem som kör för fort, enligt en undersökning som försäkringsbolaget If låtit göra.

– De som blir irriterade av dem som kör för sakta är ofta de som själva kör för fort och bryter mot hastighetsreglerna, säger Sonja Forward, psykolog och forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).


MISSA INTE: Tränger sig i kön – straffas omedelbart

Blinkskolkarna värst

Men hastigheten är inte det som skapar mest frustration på vägarna. Enligt undersökningen om irritationsmoment i trafiken, är det allra värsta på vägarna när andra inte blinkar innan de svänger. Sex av tio förare säger att det är det de retar upp sig mest på och det gäller både kvinnor och män.

Näst mest irriterande är bilister som håller på med mobilen när de kör och på tredje plats i irritationsligan kommer fotgängare som går ut på övergångsstället utan att se sig för.


LÄS OCKSÅ: Däcken som kan vara livsfarliga i sommar

Fakta: Det här irriterar i trafiken

Bilister som inte använder blinkers: 59

Bilister som håller på med mobilen: 39

Gående som inte ser sig för vid övergångsställe: 34

Cyklister som kör fort utan att se sig för: 29

Cyklister på vägen när det finns cykelbana: 23

Bilister som kör för långsamt: 23

Cyklister som kör mot rött: 19

Bilister som kör för fort: 18


Undersökningen är utförd av YouGov på uppdrag av If. Sammanlagt 3 620 personer mellan 18 och 74 år svarade på undersökningen via nätet under perioden 18–28 september 2014.


Källa: Försäkringsbolaget If

Annons: