Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 19 mar 2012 14:10

Följ med till Bedford för racingäventyr i vår!

FÖLJ MED TILL RACERBANAN. Boka en paketresa med Teknikens Värld - Bedford 2-5 maj.

FÖLJ MED TILL RACERBANAN. Boka en paketresa med Teknikens Värld - Bedford 2-5 maj.

BMW M3, Palmer Jaguar JP-LM, Formula Jaguar och Caterham 7.

Bilarna står redo i depån.

Att resa till Bedford och PalmerSport är ett riktigt racingäventyr. Här kan du boka!

Biltidningen Teknikens Världs reseavdelning Motor Event arrangerar resor till England och något som kan liknas vid ett racingnirvana. Under fyra dagar får deltagarna på resan köra häftiga racerbilar och tränas av professionella instruktörer.

- När man kommer dit är man förstås sugen att köra alla bilarna direkt. Men innan vi kommer ut på banan drillas vi i ett klassrum. Under den första dagen gör vi det teoretiska slutprovet för svensk racinglicens, berättar Teknikens Världs Linus Pröjtz som besökt Bedford.

Sex bilar på sju banor

Dag två får deltagarna bekanta sig med bilarna. PalmerSport tar emot med sex olika bilar på totalt sju olika banor.

– Trots ett hejdlöst tempo så strular ingenting och vi får senare veta att det arbetar drygt 100 personer på området under dagen vi är där. Som servar 120 gäster! Allt sköts väldigt proffsigt.

En instruktör följer med i bilen och ger goda råd genom kommunikationsanläggningen i hjälmarna.

– De manar på och rättar till när det blir fel. Om det skulle bli för mycket fel så har bilarna dubbelkommando – instruktören kan alltså bromsa. Bra för säkerheten, mindre bra för självförtroendet, berättar Linus Pröjtz.

På förmiddagen kör deltagarna Caterham Super 7, Land Rover och BMW M3.

- Fullt ös på fyran genom kurvorna med en het BMW M3, det är så sjukt roligt. Kicken att gå från fullgas och över 200 km/h till full broms ner till 80 och sedan börja om i de sammanhängande kurvorna är obetalbar.

Riktiga racers

Efter lunchen väntar de riktiga racerbilarna, som man växlar med paddlar invid ratten, och som har vingar och motorn i mitten.

– När man sätter sig i de här bilarna känner man sig verkligen som en racerförare. När motorn startar reser sig nackhåren och när dagens längsta bansträckning breder ut sig framför fronten får begreppet hastighet en helt ny innebörd.

- Det skakar och rycker i hjälmen när fartvinden slår emot, men från den liggande körställningen har världen aldrig sett bättre ut.

Träningen från förmiddagens pass i BMW M3 visar sig nu vara nyttig och mycket viktig.

- Allra bäst blir det genom de snabba kurvorna som vi tar med full gas på femte växeln i säkert runt 200 km/h. Den upplevelsen skulle man kunna förpacka på burk och sälja dyrt. Men det behövs inte, för här får vi den flera gånger per varv – varv efter varv, berättar Linus Pröjtz.