Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 6 jul 2016 10:43

Fler motorcyklar och mopeder i Sverige

Foto: Triumph

Försäljningen av motorcyklar och mopeder fortsätter att öka i Sverige.

Första halvåret såldes 8,8 procent fler mc och 7,7 procent fler mopeder än motsvarande period 2015.

– Det känns fantastiskt med ökningen, säger Per Johansson, vd på Moped- och Motorcykelbranschens Riksförbund, till Allt om bilar.

Det är Per Johanssons organisation McRF som presenterar statistiken över nyregistreringarna för motoriserade tvåhjulingar i Sverige,

– Att allt fler köper nya motorcyklar och mopeder beror på ett uppdämt behov och på en snabb teknisk utveckling av tvåhjulingar, inte minst ur ett säkerhetsperspektiv, säger Per Johansson och fortsätter:

– Vändningen av marknaden kom tidigare i Sverige än i övriga Europa och vi leder fortfarande den utvecklingen.

Nya regler gör att ATV minskar

Statistiken över nyregistreringarna/försäljningen visar också att förskjutningen från terränghjulingen, ATV, till registreringsformen traktor fortsätter.

– Det beror på nya regler, ett förändrat utbud och på att traktorn får köras på allmän väg vilket är en stor fördel. En traktorregistrerad fyrhjuling är begränsad till 40 eller 50 kilometer i timmen vilket är bra, dessa fordon är inte avsedda att köras i högre hastigheter än så, säger Per Johansson.

Stor ökning för mopedbilar

Det fordonet som ökar mest av alla - och det med stor marginal - är mopedbilarna. Ökningen i år är hela 97, 8 procent jämfört med första halvåret 2015. Men det är från mycket låga försäljningsnivåer.

Minskar mest gör ATV, med drygt tolv procent.

 Sugen på att skaffa motorcykel? Se vad du kan få för din bil här