Fega svenskar smiter från parkeringsskador

Mycket få svenskar är benägna att göra det rätta när de råkat skada en annan bil.
Foto: illarionovdv/iStockphotos

Många svenskar smiter när de orsakar en parkeringsskada.

Och ytterst få vågar stå för sitt beteende.

Det visar en undersökning som TNS Gallup har gjort för Gjensidige Försäkring.

– Det är faktiskt ganska upprörande, säger Kim Rud-Petersen, koncerndirektör Nordic i Gjensidige Försäkring.

Fyra av tio har fått minst en parkeringsskada under de senaste tre åren. Och av dem har endast var sjuttonde hittat en lapp på vindrutan från den som orsakat skadan, visar undersökningen. Men, av de tillfrågade är det bara två procent som vågar erkänna att de någon gång har smitit från en parkeringsskada.

– Det är faktiskt ganska upprörande att så få svenskar är villiga att erkänna sitt misstag genom att lämna en lapp till ägaren av den skadade bilen. Men att lämna en lapp eller invänta bilens ägare är det bästa du kan göra. Om du har råkat skada en annan bil kan det nämligen bli riktigt dyrt om du inte tar ditt ansvar. Smiter du från skadan kan ärendet hamna hos polisen, Kim Rud-Petersen.

LISTA: 10 detaljer som sänker värdet på din bil

”Många märker inte”

Många svenskar tycker att det är svårt att parkera, nästan två tredjedelar uppger att de har problem med fickparkeringen. Det är alltså ganska naturligt att det någon gång inträffar en parkeringsskada. Och alla som råkar stöta i en annan bil smiter inte medvetet.

– Många märker kanske inte att de har gjort en skada, och andra tycker kanske att det är pinsamt eller blir oroliga för följderna, säger Kim Rud-Petersen.

Det här med att smita undan när man orsakat en parkeringsskada på en annan bil är inte ett specifikt svenskt problem. Undersökningen visar att beteendet i stort sätt är likadant i Danmark. Få upplever att de har fått en lapp från den som är ansvarig för skadan, men majoriteten menar själva att de inte skulle smita från en parkeringsskada.

– Detta tyder på att smitningarna inte är ett svenskt problem, utan en tendens i Skandinavien, säger Rid-Petersen.

Byta till finare bil? Se vad du kan få för din begagnade här

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: