ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Farligt fel på Volvo XC60 och V70

Problemen uppmärksammades först på Volvo XC60.

Problemen uppmärksammades först på Volvo XC60.

1/1

Farligt fel på Volvo XC60 och V70

Flera av Volvos nya modeller har fått problem med vindrutespolarna.
Och dålig sikt ligger varje år bakom olyckor på de svenska vägarna.
- Vi har fått klagomål. Men vi vet ännu inte hur utbrett detta är, säger Bo Larsen, presschef på Volvo Personvagnar.
Varje år misstänks dålig sikt orsaka flera olyckor i Sverige. Under vinterhalvåret, med mörker och smutsiga vägbanor, är det som allra värst.
- En av de största anledningen till olyckor är att man inte ser eller inte syns. Att inte ha fullt fungerande torkare eller vindrutespolare är rent trafikfarligt, säger Morgan Isacsson, teknisk konsult på Svensk Bilprovning.

Problem med sikten

Nu har ett stort antal Volvoägare rapporterat att de har problem med vindrutespolningen på sina bilar - med dålig sikt som följd. Hur många de är kan Volvo inte svara på, men flera av dem har kontaktat Expressen.se.
- Jag har en XC60 som är utrustad med alla möjliga säkerhetssystem. Men spolarna är värdelösa. De sprutar alldelses för lågt, vilket resulterar i att sikten ofta blir dålig, säger en Volvoägare från Västsverige.

"Vet inte hur många bilar det handlar om"

Bo Larsen, presschef på Volvo Personvagnar, känner igen problematiken.
- Det upptäktes först på XC60, men senare också hos V70. Hur många bilar det handlar om kan jag inte svara på, säger han.
De moderna duschmunstyckena som monteras på Volvos modeller sprider spolarvätskan i ett fint moln över rutan, istället för i kraftiga strålar som på lite äldre bilar. Problemet är vätskan trycks ner för lågt av fartvinden. I vissa länder har man istället valt traditionella kulmunstycken, som fungerar bättre i hög fart.
- Vi bedömde inte Sverige som ett högfartsland. Men från och med nu utrustas även de XC60 och V70 som ska till Sverige med kulmunstycken, säger Bo Larsen.

"Vi är lite tagna på sängen"

Volvo har ännu inte bestämt hur de ska hantera klagomålen från sina kunder.
- Långt ifrån alla har problem. Men de som upplever att det inte fungerar tillfredställande får åka in till en Volvoverkstad. I vissa fall kan det finnas en lösning, säger Bo Larsen.
Om bilägarna själva kommer att få betala för att få problemet åtgärdat vill inte Volvo svara på i nuläget.
- Jag har inget svar på detta. Vi är lite tagna på sängen och vet ännu inte hur utbrett det är, säger Bo Larsen.