Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 8 dec 2015 11:30

Farliga misstaget med bilbarnstolen vintertid

Brukar du sätta barnen med tjocka vinterkläder i bilbarnstolen?

Det kan vara farligt – redan vid låga hastigheter kan det leda till svåra skador på barnet, rapporterar auto motor & sport.

Tyska motororganisationen ADAC har testat vad som händer när barn med bylsiga kläder i bilbarnstol utsätts för krockvåld. Redan vid en påkörning bakifrån i 16 kilometer i timmen kan belastningen på buken bli så svår att barnet riskerar skador på inre organ som lever, mjälte och tarmar.

Anledningen är att bältet inte spänner mot kroppen på rätt sätt på grund av de tjocka vinterkläderna – i stället skär bältet rakt in i buken. Det här är en typisk olycka i stadstrafik, enligt ADAC:s film.

Folksam varnar: Här är de livsfarliga bilbarnstolarna

Även vuxna riskerar skador

När bältet fungerar som det ska, och det är också en av anledningarna till att barn ska sitta i bältesstol, spänner det över låren och mot höfterna. Helst ska barn upp till tio år använda bälteskudde eftersom höftbenskammen inte är färdigutvecklad.

Men ADAC:s tester visar att även vuxna riskerar skador om de sitter med tjocka vinterjackor i bilen. Bältet sitter inte i rätt position, och man riskerar samma typ av skador som barn i tjocka vinterkläder.

ADAC:s tips är att ta med sig en filt ut till bilen och svepa om barnet. Jacka eller overall får åka på när man är framme.