Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>FAMILJEBILAR

Publicerad 3 nov 2014 12:27

Volkswagen Touareg uppdaterad – så bra är den nygamla suven

Volkswagen Touareg

Volkswagen Touareg

1/5

Volkswagen Touareg

Volkswagen Touareg

2/5

Volkswagen Touareg

Volkswagen Touareg

3/5

Volkswagen Touareg

Volkswagen Touareg

4/5

Volkswagen Touareg

Volkswagen Touareg

5/5

Volkswagen Touareg är härlig som långfärdsbil. Den är också grym i terrängen och riktig trevlig som dragbil.

Vi har provkört den uppdaterade versionen av modellen och fick uppleva en multikompetent suv som passar Sverige perfekt.

Volkswagen Touareg introducerades 2002 har sedan dess sålts i 720 000. Det gör modellen till en av världens sålda i sitt segment.

I Sverige har försäljningen dock gått ganska trögt, här har bara 3 600 bilar registrerats sedan 2003. Märkligt, kan man tycka. Touareg har många kvaliteter som gör den perfekt för svenska förhållanden.

Den nuvarande generationen av Touareg kom 2010 och det är hög tid för den uppdatering som nu är här.

 

BETYG: Så bra är Touareg punkt för punkt

Prickar rätt på många sätt

Volkswagen prickar på många sätt rätt med sin nya Touareg. Bilen är en fin kompromiss mellan härliga personbilsegenskaper och riktig terrängkompetens.

På motorvägen mår man bra i Touareg. Bilen går tyst och fjädringskomforten är strålande. Stolarna är välgjorda, det tar många, många mil innan ryggen börjar säga ifrån.

Alla versioner av Touareg – inklusive den nya hybriden – får dra 3,5 ton om föraren bara har rätt körkort. Och bilen visar sig vara sällsynt bra som dragbil. Vi testar med en 1 500 kilo tung husvagn och kör både stora motorvägar och mindre mer utmanande sträckor. Och Touareg briljerar. Det känns knappt i bilen att den släpar på den tunga husvagnen.

Stark i terrängen

Också i terrängen visar sig Touareg vara stark. Grundversionerna av modellen är utrustade med fyrhjulsdriften 4MOTION med Torsen-differential.

Dessutom har alla Touareg ett speciellt program för offroad-körning som regleras via ett vridreglage i två steg.

Detta program anpassar både bilens elektroniska system och automatväxellådans växlingspunkter för körning i terrängen och aktiverar samtidigt funktionen Hill Climb Assist.

Vill man ha en ännu potentare bil för terrängkörning finns 262-hästarsversionen av Touareg V6 TDI med något som VW kallar ”Terrain Tech".

Det är ett utrustningspaket som innehåller en reduktionsväxel liksom mellandifferential och bakdifferential som kan spärra till upp till 100 procent. Med hjälp av en fem steg som föraren använder för att anpassa sin Touareg efter olika typer av underlag.

 

BETYG: Så bra är Touareg punkt för punkt

Hel rad nya motorer

Uppdateringen av Touareg omfattar ett uppfräschat motorprogram. Från start erbjuds två dieselmotorer, V6 TDI på 262 hk och V8 TDI som har 340 hk.

Även Touareg Hybrid som kombinerar en sexcylindrig bensinmotor med en elmotor finns också att beställa direkt. En svagare V6-diesel på 204 hk kommer att erbjudas längre fram.

Vi kör V6 TDI på 262 hk och det är en trevlig och stark motor. Dock är den lite törstig – 0,85 liter milen hamnar vi på under lugn motorvägskörning – utan husvagn.

I tätare trafik sticker förbrukningen snabbt en bra bit över en liter per mil.

En annan sak som stör i stadskörning är bilens start/stopp-system som kalibrerats för att slå av motorn i 7 km/h. Systemet känns inte riktigt harmoniskt och ibland blir stoppen ryckiga när motorn slutar driva. Reultat blir att man ledsnar och stänger av systemet.

Välutrustat från start

Prisbilden är något mer harmonisk, även om bilen kostar mycket pengar. Grundversionen av V6 TDI med 262 hk kostar från 524 900 kronor.

Redan där är bilen hyfsat välutrustad med bland annat klimatanläggning, farthållare, automatlåda, kyla i handskfacket och bi-xenonstrålkastare standard i alla versioner. Det finns en rackarns massa extrautrustning att tillgå och vissa grejer vill man ha till sin bil.

Luftfjädringen för 30 700 kronor är ett exempel.

Skinnklädsel, den billigaste kostar 18 000 kronor, är ett annat.

Något som dock saknas i den annars så välfyllda utrustningslistan är en tredje sätesrad som gör bilen sjusitsig.

Det är ett stort handikapp i konkurrensen med bilar som BMW X5, Audi Q7 och kommande Volvo XC90 som alla går att få sjusitsiga.

Ryktet säger att Volkswagen har en ny suv på gång som ska bjuda på fler sittplatser. Känns det vikigt är det alltså läge att vänta lite. Nöjer man sig med fem sittplatser är Touareg dock en utmärkt bil som går att beställa redan nu.

BETYG: Så bra är Touareg punkt för punkt

Relaterat