Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kia Carens: En bra affär

Foto: Gudrun Muschalla

MONACO. Efter att ha varit borta ett par år är den tillbaka.

Den nu lagom stora Kia Carens.

Det här blir den tredje generationen - och allt är nytt.

Varenda skruv är ny säger Kia. Det enda som är detsamma är namnet Carens. Borta är också den något klumpiga och lådlika ­designen som i stället blivit elegant och smäckert skulpturerad. Ändå har man lyckats behålla flexibiliteten och funktionen som den avgående modellen hade. Med fem eller sju säten.

Designen påminner mycket om både VW:s och Fords. Nospartiet med den nu välbekanta "Tigernose"-grillen och det grova bikakeliknande mönstret som även finns i luftintaget ­inunder stötfångaren är ändå Kia.

Domineras av strålkastare

Som de flesta moderna bilar domineras nospartiet av de stora strålkastarna som sträcker sig upp längs framskärmarna mot vindrutan. Siluetten är fin där dörrsidorna har fått en ­liten knyck längst nere vilket ger karossidan mer form.

Kupén är mycket ljus och luftig. Detta tack vare den stora vindrutan som sträcker sig en bit upp på taket. Ännu ljusare är det med ­panoramaglastaket (10 000 kronor i tillägg).

Men även om glasytorna känns stora och ger mig en bra uppsikt över trafiken från förar­sätet så har vi samma problem här med Kia Carens som med de flesta moderna bilar. Backkamera, vars bild visas på instrumentpanelen, är inte standard utan finns först i den tredje och högsta utrustningsnivån - Business.

Sitter bra

Fram sitter jag mycket bra och har en god överblick av instrument och reglage. Infällt i taket finns här också en extra vidvinkelbackspegel som gör att jag kan hålla koll på alla åkande. Även de i extrasätena längst bak.

I framsätet har jag ett ben- eller knäutrymme på 103 cm. I sätesrad två, där vart och ett av de tre sätena går att fälla individuellt, är benutrymmet på hyfsade 97 cm. Att sitta tre personer här blir betydligt trängre än bara två.

Lyfter vi så på bakluckan och kikar in så får jag in 103 liter med alla sätesraderna uppfällda. Med de två extrasätena längst bak fällda ökar lastvolymen till 492 lådliter. Med både andra och tredje sätesraden nedfällda har jag förutom ett nästan plant lastgolv en last­volym på 1 694 liter.

Stenhård konkurrens

Motoralternativen blir en bensinare och två dieslar. Bensinaren är på 1.6 liter, 135 hk som är direktinsprutad (GDi). Dieslarna - CRDi är båda på 1.7 liter och har ett effektuttag på 115 respektive 136 hk. Senare kommer ytterligare en bensinare - då på 2 liter och 166 hk.

Sexväxlad manuell låda är standard. Men vill man ha en sexväxlad automat finns det bara till den större turbodieseln för 15 000 kronor. Då har man också växlingspaddlar bakom ratten.

Som alltid är konkurrensen stenhård bland sjusitsiga bilar, men med ett instegspris på 189 900 kronor lär Carens klara sig bra och bli en god affär för sin ägare. Speciellt med tanke på att man också har den generösa nybils­garantin på sju år.

Kia Carens 1.7 CRDi

Pris: Från 189 900 kr, testbilen 224 900.

Garantier: 7 år nybil, 3 år vagnskada, 12 år rostskydd.

Motor: Fyrcylindrig diesel.

Cylindervolym: 1 685 cc.

Effekt: 115 hk.

Vridmoment: 260 Nm.

Kraftöverföring: Framhjulsdrivning, sexväxlad manuell.

Förbrukning: 4,9 liter diesel per tio mils blandad körning.

CO2: 129 g/km.

LängdxBreddxHöjd: 4 525 x 1 805 x 1 610 mm.

Tjänstevikt: Ej fastställd.


MOTOR


KÖRUPPLEVELSE


UTRUSTNING


KOMFORT


MILJÖ


SÄKERHET


DESIGN


INTERIÖR


EKONOMI


LASTA


34/50 getingar

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: