Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>FAMILJEBILAR

Publicerad 17 okt 2014 11:30

Ford Mondeo – så bra är den helt nya kombin

Ford Mondeo

Ford Mondeo

1/4

Ford Mondeo

Ford Mondeo

2/4

Ford Mondeo

Ford Mondeo

3/4

Ford Mondeo

Ford Mondeo

4/4

Foto: Charlie Magee

TANNIS. Vi har väntat länge på nya Ford Mondeo.

Och vi har hört flera förklaringar till varför modellen blev försenad i Europa.

Nu är den hursomhelst här och vi har äntligen fått köra bilen.

Och den var väl värd att vänta på.

Den första generationen av Ford Mondeo kom 1993 Den blev snabbt en favorit i Sverige, både som kombi och halvkombi.

Sedan dess har flera generationer av modellen kommit och gått och Mondeo har hela tiden hållit hyfsade försäljningssiffror.

En nyckel till framgången var en vettig prissättning som gjorde den klart prisvärd i jämförelse med konkurrenterna. En annan var trevlig komfort och hyfsade vägegenskaper. Nya Mondeo, som börjar säljas i Sverige inom kort, är den femte generationen av modellen.

Den har ärvt alla de positiva egenskaperna från sina föregångare.

 

BETYGET: Så bra är Mondeo - punkt för punkt

Ser dyrare ut än den är

Mondeo har blivit en riktigt snygg bil, mycket elegantare än övriga modeller från Ford. Bilen ser dyrare ut än vad den är och det är viktigt när Mondeo nu ska mäta sig med mäktiga motståndare som Volvo V70 och nya Volkswagen Passat.

Kunderna kräver mer och mer valuta för sina pengar.

Och valuta är precis vad man får om man väljer Ford Mondeo.

Priserna på kombin börjar på 253 500 kronor, då får man en bil i Trendutförande och en bensinmotor på 1,5 liter och 160 hästkrafter.

Det måste anses vara prisvärt, även om det i den lägsta utrustningsnivån Trend saknas en hel del. Att gå uppåt i nivåerna kostar dock inte så våldsamt mycket, en bil med 180-hästarsdiesel och den högre utrustningsnivån Titanium kostar från 310 500 kronor. Inte mycket att bråka om och tjänstebilskunderna kommer att kunna fräsa runt med all tänkbar utrustning i sina bilar.

Högklassig komfort

Ford Mondeo är skön att åka i, väl i klass med dyrare konkurrenter. Chassit är mjukt och trevligt, bilen går fint och tyst över de ojämnheter vi utsätter den för på de danska testvägarna. Man sitter fin-fint i framstolarna och i baksätet på den här bilen finns bra plats även för lite längre passagerare.

Lastutrymmet är bra och lättillgängligt, 525 liter lastar bilen med baksätet uppfällt. Det är i klass med Volvo V70, men en bit efter Volkswagen Passat.

Inredningen är överlag en positiv överraskning.

Jämfört med tidigare Mondeo och andra modeller från den tyska biltillverkaren har man tagit ett rejält kliv framåt. Dock så finns det ett antal plastiga detaljer som drar ner intrycket och som skvallrar om att detta är en rätt billig bil. Men, det där är som sagt bara detaljer.

Klicka nedan för betyget!

BETYGET: Så bra är Mondeo - punkt för punkt

Relaterat