Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En perfekt bil för stora familjer – Opel Zafira

STOR OCH PRISVÄRD. Opel Zafira från 2006 är ett smart bilval för stora familjer.

Sjusitsig med fina utrymmen och trevliga köregenskaper.

Dessutom till ett bra pris.

Opel Zafira kan vara ett bra begagnattips för barnfamiljen som tar mycket plats.

1999 presenterade Opel sin familjebuss Zafira, som baserades på den hyllade modellen Astra. 2004 kom en ny Astra – och året efter den andra generationen av Zafira, som nu blivit närmare två decimeter längre, fått bättre innerutrymmen och ett lyft när det gäller kvalitetskänslan.

Trevlig att köra

För att vara en så pass högbygd bil är andra generationen av Opel Zafira riktigt trevlig att köra. Här finns det tydliga drag av den trevliga och trygga kusinen Astra. Visserligen finns det en och annan som gnäller över att A-stolparnas placering skymmer sikten lite, men det är få som har synpunkter på vägegenskaperna. Bilen upplevs som lättstyrd och stabil, både på kurviga småvägar och på motorvägen.

Det är gott om plats i den andra generationen av Opel Zafira, här är det lätt för en barnfamilj att trivas. Det finns en extra sätesrad som gör bilen sjusitsig, men där blir det trängre. Med den tredje sätesraden uppfälld så finns det heller inte speciellt mycket plats över för bagage.

1,8-litersmotorn vanligast

Flera motoralternativ finns till den här bilen. Fyra bensinare och två dieslar. Vanligaste motorn i Sverige är en 1,8-litersmotor på 140 hk. Det finns också en 2,2-litersmotor på 150 hk, en tvålitersmotor på 200 hk och värstingen OPC med en tvålitersturbo på 240 hk. Dieselalternativen är på 120 hk eller 150 hk.

Kvalitetsmässigt var den andra generationen Zafira betydligt bättre än den första. Bilen klarar sig bättre hos Bilprovningen, rostar mindre och drabbas mer sällan av fel.

Se upp med ABS-enheten

Dock så finns det en naturligtvis en del ägare som råkat ut för en och annan kalldusch – så är det med alla bilar. Hos Zafira har motorelektroniken någon gång strulat och ibland har ABS-enheterna inte hållit måttet. En och annan ägare av 2,2-litersmotorn på 150 hk har också fått problem med spänningen av kamkedjan, vilket i ett fåtal fall har resulterat i motorhaverier. Kanske är 1,8-litersmotorn ett aningens tryggare köp.

Ekonomiskt är Opel Zafira ett smart val. Billig att köpa. Och förhållandevis billig att äga.

OPEL ZAFIRA 2006

SE UPP MED

* ABS-lampan. En del bilar har fått problem med en krånglande ABS-enhet. Köp ett annat exemplar om ABS-lampan lyser.

* Familjeskador. Familjeliv sliter hårt på en bil. Kolla att allt fungerar.

PLUS

* Trygga vägegenskaper. Zafiran är oväntat trevlig att köra, oavsett om man kör på en kurvig småväg eller på motorvägen.

* Bra ekonomi. Att köpa en några år begagnad Opel Zafira kan vara en bra affär. En bil från 2005 med under 10 000 mil på mätaren går att hitta för under 70 000 kronor.

MINUS

* Inredningen. Andra generationen är visserligen piffigare än den första, men den är fortfarande rätt trist. Dock rätt så stryktåliga material.

* Buller-burk. Man behöver inte köra på speciellt grov asfalt för att det ska bullra en hel del från Zafiras hjul.


FAKTA

Opel Zafira 1,8 - modellår 2006

Pris: Från cirka 70 000 kronor.

Motor: Fyrcylindrig bensin.

Cylindervolym: 1 796 cc.

Effekt: 140 hk.

Vridmoment: 175 Nm.

Kraftöverföring: Framhjulsdrift, manuell.

Förbrukning: 7,8 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 187 g/km.

LängdxBreddxHöjd: 4 600x1 810x1 640 mm.

Tjänstevikt: 1 510 kg.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: