Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

10 smarta suv-köp – nya och begagnade

Stora, klumpiga och onödigt dyra.

Visst gäller detta många suvar på marknaden.

Men det finns smarta alternativ – både nya och begagnade.

Här är tio av våra favoriter just nu.

1. HONDA CR-V

Foto: Paul Harmer Photography Ltd

NY BIL. Honda CR-V är bilen man ska välja om man prioriterar ett stort och lättlastat bagageutrymme. Här klämmer man lätt in 589 liter med baksätet uppfällt och 1 669 liter om man fäller.

Med den moderna 1,6-litersdieseln får man dessutom en hygglig bränsleekonomi. Dock får man då klara sig utan fyrhjulsdrift. Känns det som en nödvändighet blir det till att välja den större 2,2-litersmotorn.

En Honda CR-V 1,6 i-DTEC kostar från 244 900 kronor. 


2. SKODA YETI


BEGAGNAD BIL. Lilla Skoda Yeti kan bli ett vettigt val för den som vill sitta högt och ha bra framkomlighet – men som inte vill behöva släpa runt på en jättestor bil. En Yeti med 8 000–9 000 mil på mätaren kostar från drygt 100 000 kronor. Vill man ha fyrhjulsdrift och dieselmotor blir det lite dyrare.3. KIA SPORTAGE


NY BIL. Snygg, smidig och trevlig. Och rätt billig. För 191 900 kronor får man instegsversionen med tvåhjulsdrift och bensinmotor. För 250 000 kronor får man grundversionen med dieselmotor och fyrhjulsdrift, det är prisvärt. Dessutom har Kia bra garantier.

Kanske är detta inte bästa bilvalet om man behöver ett riktigt stort lastutrymme. Då är det bättre att satsa på den lite dyrare Honda CR-V.


4. JEEP WRANGLER UNLIMITED

Foto: Wikimedia commons/IFCA

BEGAGNAD. Jeep Wrangler Unlimited är en förlängd fyradörrarsversion av den vanliga lilla tuffa Wranglern. Det här är en bra terrängbil med ganska fina utrymmen. En riktigt tuff grej är att bilarna kommer med avtagbar hardtop och ett kapell för sommarbruk. 

Bilarna finns med diesel- och bensinmotor. Väljer man bensinaren får man räkna med hög bränsleförbrukning. Inköpspriset är dock lågt, det går att hitta exemplar från 2008 för cirka 120 000 kronor.


5. VOLVO XC90


NY BIL. Den här gamla trotjänaren har egentligen gått ur tiden och inom kort presenteras efterföljaren. Gamla XC90 är en omodern pjäs – men är fortfarande en på många sätt kompetent och trevlig suv.

De nya bilar som står kvar i bilhallarna är rena fynden. För drygt 400 000 kronor får man stora D5-dieseln, fullsmetat med utrustning, vinterhjul, dragkrok och så vidare. 6. MITSUBISHI ASX


NY BIL. Liten – och rätt ful. Men Mitsubishi ASX är betydligt bättre än den ser ut. Smidig som vilken liten bil som helst. Men med oväntat fina utrymmen och oväntat fina egenskaper på krävande underlag. Med fyrhjulsdrift och dieselmotor kostar bilen från 233 200 kronor. Det verkar också som om andrahandsvärdet håller sig bra.


7. OPEL MOKKA


NY BIL. Opel Mokka är inte en speciellt härlig bil att köra. Men den beter sig både tryggt och harmoniskt på vägen. Man sitter också högt och bekvämt i Mokka och har gott om utrymmen, med tanke på att detta är en rätt liten bil. Priserna är rätt, med 1,4-liters bensinmotor och fyrhjulsdrift kostar Mokka från 216 900 kronor.


8. MITSUBISHI OUTLANDER PHEV


NY BIL. Förnuftig, trevlig och miljövänlig. Detta är en suv som inte liknar någon annan. Det är en stor bil med fina inner- och lastutrymmen. Bilen är fyrhjulsdriven och riktigt snål: Enligt den EU-körcykel som används för att jämföra bilar drar Outlander PHEV 1,9 liter bensin per tio mils blandad körning. Ser man framför sig att man ofta ska köra långa motorvägssträckor bör man nog välja en diesel i stället. Outlander PHEV blir törstig i motorvägsfart.


9. MAZDA CX-5


NY BIL. Mazda CX-5 är en fin och förhållandevis smidig suv. Kvalitetskänslan är på topp och Mazda-ägarna brukar vara nöjda med sina bilval.

Bästa valet av drivlina är nog kombinationen diesel och tvåhjulsdrift. Då får man en angiven förbrukning på låga 4,6 lite per tio mils blandad körning. Den bilen kostar från 267 900 kronor. Billigaste versionen med fyrhjulsdrift är en bensinare med 150 hk för 257 900 kronor. 


10. VOLKSWAGEN TOUAREG

Foto: - -

BEGAGNAD. Volkswagen Touareg vill vara både lyxbil, terrängbil och praktisk vardagsbil. Om ekvationen går ihop? O, ja. Det här är sällsynt mångsidig bil.

En ny Touareg är hissnande dyr. Men en tio år gammal kan man hitta riktigt billigt. Väljer man en sexcylindrig bensinmotor kan man komma undan med så lite som 60 000 kronor. Räkna dock med riktigt höga ägarkostnader och en rejäl bränsleförbrukning.

Annons: