Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjebilar – här är bästa nybilsköpen

Under den senaste tiden har många biltillverkare har kommit med nya modeller som passar bra för familjeliv.

Det handlar om stora kombibilar, små kombibilar och minibussar.

Här har vi listat 11 modeller som kan bli ditt bästa bilköp

1. Seat Leon ST kombi

Praktisk och rätt trevlig Svenssonbil, perfekt för många familjer som behöver pålitliga vardagstransporter och som värdesätter ett bra lastutrymme.

Seat, som är en del av Volkswagengruppen, delar teknik med andra modeller som till exempel Volkswagen Golf och Skoda Octavia. Väljer man Seat får man massor av kvalitetskänsla för pengarna.

Seat Leon ST kostar från 174 900 kronor2. Citroën Grand Picasso

Den är snygg. Den är rymlig. Och komforten är riktigt bra. Dessutom går det att köra en Citroën Grand Picasso riktigt snålt om man väljer rätt motor. Vi testkörde en fullastad bil med 150-hästarsdiesel och automat på under en halvliter milen på vintriga landsvägar. Inredningen känns påkostad och här och där hittar vi roliga designlösningar.

Citroën Grand Picasso kostar från 199 900 kronor.3. Volkswagen Passat Sportscombi

Helt nya Volkswagen Passat slår knock out på alla konkurrenter i stora kombiklassen. Fina utrymmen både för passagerare och bagage. Komforten är bra, samtidigt som bilen upplevs som rätt körglad. Bra säkerhetsnivå och flera fina motorer. Bilen är en het kandidat till titeln Årets bil. 

Volkswagen Passat Sportscombi kostar från 293 000 kronor.4. Honda Civic Tourer

Honda Civic Tourer är en kombi som verkligen sticker ut i en annars rätt slätstruken kombivärld. Civic Tourer är en spänstig bil, kanske är det här den mest körglada modellen i sin klass. Rapp styrning och ett fint chassi lockar till aktiv körning och många leenden på kurviga vägar.

Samtidigt är det här en praktisk kärra som utan tvekan konkurrerar med de bästa i segmentet. Ett lastutrymme på mäktiga 624 liter med baksätet uppfällt imponerar. 

Honda Civic Tourer kostar från 195 900 kronor,5. Seat Alhambra

Det här är en nära släkting till Volkswagen Sharan, bilarna är faktiskt i det närmaste identiska. Dock så sparar man några tusenlappar om man väljer en bil med Seat-logga i grillen.

Bra kvalitet och massor av utrymmen i den här minibussen. Och modellen är betydligt roligare än man kan tro när man ser den. Flera fina motorer från Volkswagen finns till Alhambra, dieslarna verkar locka flest kunder. 

Seat Alhambra kostar från 255 900 kronor.6. Toyota Auris Touring Sports

Kombimodellen av Toyota Auris har ett bagageutrymme på 530 liter med baksätet uppfällt och 1 658 liter om man fäller ner. Bilen är trevlig och andas kvalitet. Inredningen är snygg och känslan är luftig. Lite halvdant benutrymme i bak kanske, men det räcker till.

Kombin finns också i hybridutförande.

Toyota Auris Hybrid Touring Sports kostar från 208 900 kronor.7. Peugeot 308 SW

Modellen 308 blev ett rejält lyft för Peugeot. Bilen, som utsågs till Årets bil förra året, är franskt komfortabel i sin framtoning, samtidigt som man har sneglat på tyska konkurrenter och lyckats höja kvalitetskänslan avsevärt. Kombin SW är klart prisvärd. Rolig att köra och bra utrymmen. Nya trecylindriga 130-hästarsbensinaren är en pärla.

Peugeot 308 SW kostar från 169 900 kronor.8. Skoda Octavia Combi

Härlig att köra, praktisk med stora utrymmen - och rätt billig att köpa. Dessutom går bilen att få med fyrhjulsdrift för bara 7 000 kronor extra. Nya Skoda Octavia Combi är utan tvekan ett av de smartaste bilköpen.

Komforten är bra och utrymmena inne i bilen är klart bättre än genomsnittet. Octavia Combi klarar 610 liter bagage med baksätet i uppfällt läge. Dessutom är bilen lättlastad, tack vare en bred baklucka och ett smart, variabelt lastgolv.

Skoda Octavia Combi kostar från 192 700 kronor.9. Subaru Outback

Inte så billig och kanske inte så snål – men helt nya Subaru Outback är en riktig drömbil för många familjer. 

De första bilarna beräknas nå Sverige under mars månad. Den nya modellen har blivit rätt mycket snyggare än den utgående modellen. Här finns en elegans vi saknat tidigare.

Det gäller också den nya inredningen som innebär ett ordentligt lyft för Outback. Mindre plotter och mindre känsla av plast. Outback har naturligtvis fyrhjulsdrift som standard och är en av de kombibilar som klarar dåligt underlag allra bäst.

Subaru Outback kostar från 319 900 kronor.10. Volkswagen Touran

Touran är Volkswagens minsta minibuss. Det här är en perfekt bil för den som ofta behöver skjutsa många passagerare men som tycker att VW Sharan eller Seat Alhambra är för stora bilar.

Touran är trevlig att köra och går förhållandevis snålt, speciellt om man väljer dieselmotor. Bra kvalitet.

Volkswagen Touran kostar från 209 900 kronor.11. Kia Carens

Gamla Carens från koreanska Kia var en ganska ledsam skapelse, om man ska vara ärlig. Modellnamnet försvann plötsligt och var borta under några år. I slutet av 2013 dök så nya Carens upp – och vilket lyft jämfört med gamla modellen! Bilen är snyggare och betydligt roligare att köra. Utrymmena är bra, här får sju personer plats om man inte sätter de längsta bak. Fem stjärnor i Euro Ncaps krocktester, en vettig prislapp och bra garantier.

Kia Carens kostar från 192 900 kronor.

Annons: