Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 23 mar 2012 10:00

Fallucka i vägen sätter stopp för fortkörare

FALLUCKA I VÄGEN. Actibump heter systemet som ska stoppa fartsyndare.

FALLUCKA I VÄGEN. Actibump heter systemet som ska stoppa fartsyndare.

Foto: Edeva

Fortkörare kan vänta sig en rejäl smäll i ett nytt farthinder som testas i Linköping. En fallucka bjuder på en obehaglig upplevelse för fartsyndarna, rapporterar Ny Teknik.

Nu är ett alternativ till fartbulan på väg - en fallucka. De som kör lagligt på vägen har inget att oroa sig för. Men fartsyndare åker på en rejäl smäll. Ett radarsystem känner av hastigheten, och om bilisten kör för fort fälls en lucka i vägen ned med 6 centimeter och en stålkant blottas. Linköpingsbaserade Edeva har utvecklat systemet som har testats sedan 2010 på en 30-sträcka.

– Tanken är att det ska vara så obehagligt att man undviker att åka ner i gropen igen. Men varken bil eller passagerare tar skada, säger David Eskilsson, vd på Edeva till Ny Teknik.

Klar för lansering

Testerna har varit framgångsrika. System med kanter som skjuts upp från vägbanan har testats i andra kommuner, men konstruktionerna har inte klarat trafikpåfrestningarna. Den nya falluckan har klarat ett par vintrar och omkring en miljon bilar. Nu ska falluckan lanseras på bred front. David Eskilsson säger att flera installationer på flera platser i landet är på gång under 2012.