”Extremt allvarligt” – jeep nära välta i test

PÅ VÄG RUNT. När bilen ska svängas tillbaka hamnar den på två hjul.
Foto: Teknikens Värld.

Jeep Grand Cherokee är, enligt Teknikens Värld, livsfarlig. De avslöjar allvarliga brister hos en av världens mest sålda stadsjeepar. Vid ett så kallat "älgtest" håller bilen på att slå runt.

– Trots antivältsystem uppvisar Jeep Grand Cherokee livsfarliga välttendenser i låg hastighet i vårt undanmanövertest "älgtestet". Ett sådant uppträdande är helt oacceptabelt hos en bil 2012, säger Teknikens Världs Linus Pröjtz.

Teknikens Värld testar varje år ett hundratal nya bilmodeller. I testerna ingår älgtestet som är ett egenutvecklat undanmanövertest där man i en konbana simulerar en väjning för en utspringande älg, ett barn eller annan fara. Testet visar tydligt hur bra eller dåligt bilen uppträder vid en paniksituation i trafiken samt hur bra bilens hjälpsystem – till exempel antisladd- och antivältsystem – arbetar.

På väg att välta

Vid 63,5 km/h i älgtestet går Jeep Grand Cherokee upp på två hjul, mitt i undanmanövern, och överraskar testföraren rejält genom att vara på väg att välta. Exakt hur högt upp på två hjul bilen kommer innan föraren hinner styra emot syns tydligt på bilden och i filmen som finns i länken intill.

– Om inte vår professionella testförare hade reagerat så snabbt hade Jeep Grand Cherokee vält. Bilens uppträdande är livsfarligt för en vanlig bilist, säger Teknikens Världs chefredaktör Daniel Frodin.

Har ni sökt Jeep för en kommentar?

– Ja, sedan vi upptäckte det farliga beteendet hos bilmodellen har vi frågat Jeep varför och skickat över både film och stillbilder. De har ännu efter två veckors kommunikation inte kunnat komma med någon förklaring eller något svar.

Kan 63,5 km/h betraktas som en "låg hastighet"?

– Ja, det är lågt. Konkurrerande bilmodeller som Volvo XC90, Volkswagen Touareg, BMW X5 med flera klarar runt 70 km/h.

Bör Jeep Grand Cherokee klara det här testet? Varför?

– Alla bilar som säljs i världen i dag bör klara detta test och vi får gå så långt tillbaka som 1997 och vältningen av Mercedes A-klass för att hitta en lika farlig bil. Vi testar alla bilar, oavsett storlek, på samma sätt.

– Testet simulerar en älg på vägen, ett barn som springer ut på vägen eller annan fara och då föraren snabbt måste undvika kollision och sedan styra tillbaka in på sin sida av vägen igen.

– Förra generationen Jeep Grand Cherokee klarade detta år 2005, det är tydligt att Jeeps ingenjörer slarvat i konstruktionen av den nya, nuvarande modellen.

Har andra liknande jeepar klarat samma test?

– Som sagt, konkurrerande bilar har klarat det. Alla bilar från de allra billigaste småbilarna till extrema sportbilar klarar att väja för en fara, men inte Jeep Grand Cherokee.

Hur kommer det sig att ni i er film jämför med en kombi och inte en mer liknande bil?

– Vi har jämfört och kan skicka bilder på konkurrentbilar.

Hur allvarligt är det här, tycker du?

– Extremt allvarligt. Om Jeep är ett seriöst företag så borde de införa säljstopp för modellen omedelbart, reda ut felet och sedan göra en återkallelse för att till exempel programmera om antisladd– och antivältsystemen så att bilen inte välter, avslutar Frodin.

Jeep Grand Cherokee kom 1993 och är den bäst säljande bilmodellen i sitt segment i USA. Senaste generationen av bilmodellen började säljas i Sverige 2011.

Se filmen där Jeep Grand Cherokee är nära att slå runt vid en undanmanöver! Länk hittar du intill artikeln.

MER FRÅN TEKNIKENS VÄRLD

TEKNIKENS VÄRLD

Annons: