Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expertens råd: Så ska hunden sättas i bilen

Skyddstäcke för baksätet. Skydda sätet när du har hunden i säkerhetssele, 249 kronor, Mekonomen.
A.U.T.O. transportbur. Snygg och praktisk transportbur i italiensk design. Buren är lätt att bära och finns i fyra färgkombinationer, 725 kronor, vetzoo.se.
Förbandslåda hund/katt. Förbandslåda som innehåller bland annat kompress, sårtvätt, bandage och en förstahjälpen-guide skriven av veterinärer, 389 kronor, vetzoo.se.
Flygande leksak. Har du någonsin sett en flygande gris? Hyper pet flying pig kan flyga iväg ända upp till 30-40 meter! Perfekt leksak när din hund behöver rastas under längre bilfärder, 99 kronor, vetzoo.se.
Säkerhetssele. En säkerhetssele kan vara bra att ha om du inte åker bil ofta men ändå vill vara säkert utrustad. Hunden åker skönt och säkert men krånglet med att ta av och på selen tröttnar husse och matte snabbt på om den ska användas varje dag, Enkel säkeretssele, 179 kronor, Mekonomen.
Canvasbur. En canvasbur ger inget krockskydd men är ett enkelt sätt att ha hunden i bur om du till exempel inte har ett stationärt skyddsgaller. Den passar i många bilar och är lätt att bära med sig och kan användas även utanför bilen. Canvasbur, 549 kronor, Dogman.
Lugnande för katten. Feliway Spray används för att kontrollera och förebygga så att katten inte upplever rädsla eller oro, till exempel under bilfärd. Sprayen skapar lugn och trygghet för katten i dess miljö, 215 kronor, vetzoo.se.
Godisboll. Få ett gott skratt med Rogz Grinz som är mjuka bollar som flyter på vattnet och kan fyllas med godbitar. Kul leksak till rastplatsen och bra även för sökövning, 49 kronor, vetzoo.se.
Vattenskål med tippskydd. En vattenskål som kan stå inne hos hunden under resan utan att vatten spills ut, 249 kronor, Dogman.
Praktiko transportbur. Praktisk transportbur till katter och mindre hundar, passar utmärkt till veterinärbesöket och bilfärden, 195 kronor, vetzoo.se.
Foto: Pianezzola Arte Fotografica
Smart handduk. Smidig och mjuk handduk från Swirl för att torka din hund eller katt. Handduken är mycket absorberande och suger upp tio gånger sin egen vikt, 99 kronor, vetzoo.se.
Foto: Micke Woltman
1 / 11

Visst ska hunden följa med på bilresan. Hundcoachen Fredrik Steen svarar  på tre viktiga frågor om hur din bästa vän åker med i bilen på ett  säkert och bra sätt.

1 Hur åker hunden säkrast i bilen?

– Det är oerhört viktigt att ha hundbur eller hundsäkerhetsbälte på hunden under transport. Vid en eventuell olycka har hunden betydligt större chans att klara sig med mindre skador om den sitter i en hundbur eller ­sitter fast i säkerhetsbältet. Dessutom är det viktigt för övriga passagerares säkerhet. Är hunden lös i bilen vid en eventuell krock så kan hunden i sig innebära livsfara. En hund på kanske 30 kg väger betydligt mer i en krocksituation och kan därför bli en riktig dödsfälla för föraren eller andra ­personer i bilen. En ansvarsfull hundägare/billist har sin hund i bur eller i säkerhetsbälte.

2 Hur långt kan man köra med hunden i bilen?

– Jag brukar svara att det är precis som med dig själv. Man måste stanna och rasta konti­nuerligt med någon eller några timmars mellan­rum. Detta för att hunden kanske är kiss- ­eller bajsnödig, men också för att bara sträcka på ­benen. Det kan också vara bra att på dessa korta rastningar stimulera hunden med någon snabb och enkel sökövning. Att åka bil är ofta något som hunden kommer att lära sig att uppskatta.

– Jag har själv åkt med hund på olika typer av evenemang eller semestrar och då handlar det ofta om bilresor på upp mot 20 timmar. Det har aldrig varit några problem.

3 Vad gör man med en åksjuk hund?

– En hel del hundar kan vara åksjuka. Det är lite besvärligt för alla parter. Detta kan man dock träna bort. Oavsett om "åksjukan" handlar om illamående, rädsla eller nervositet så går det vanligtvis att träna bort.

– Det handlar om att lära hunden att bilen innebär något positivt. Man kan börja med att bara ge hunden mat i bilen när den står still på garageinfarten. Sen kan man åka mycket korta sträckor med hunden till något som är kul. Tänk en bilresa på 45 sekunder. Efter bilresan får hunden leka med bästisen.

– Har man gjort detta några gånger så brukar inställningen till bilen förändras markant. Detta med åksjuka handlar dessutom ofta om hundens ålder och erfarenhet, vilket i sig hänger ihop med den träning jag kort beskrivit ovan.

VARM BIL FÄLLA FÖR HUNDEN

Lämna aldrig en hund själv i bilen då det är varm ute. Enligt jordbruksverket får ett djur aldrig lämnas utan tillsyn i en bil där temperaturen befaras kunna överstiga 25 grader. Mätningar visar att temperaturen i en bil snabbt kan stiga till runt 85 grader - detta när temperaturen är ca 20 grader ute och även om det inte är soligt hela tiden.

Även luftfuktigheten har betydelse. Ju högre luftfuktighet, desto snabbare överhettas djuret. Luftfuktigheten ökar mycket snabbt då hunden hässjar. Därför behövs en stor luftgenomströmning i bilen där hunden sitter.

EXPERTEN

Namn: Fredrik Steen
Ålder: 40 år
Familj: Fru och två barn, 1 år och 5 år, två schäfrar och två chihuahuor.
Gör: Hundbloggare, författare och programledare
Aktuell: Som programledare för hundprogram på Radio1
Tycker att vi borde göra mer med våra hundar: Leka!

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: