1 Hur åker hunden säkrast i bilen?
– Det är oerhört viktigt att ha hundbur eller hundsäkerhetsbälte på hunden under transport. Vid en eventuell olycka har hunden betydligt större chans att klara sig med mindre skador om den sitter i en hundbur eller sitter fast i säkerhetsbältet. Dessutom är det viktigt för övriga passagerares säkerhet. Är hunden lös i bilen vid en eventuell krock så kan hunden i sig innebära livsfara. En hund på kanske 30 kg väger betydligt mer i en krocksituation och kan därför bli en riktig dödsfälla för föraren eller andra personer i bilen. En ansvarsfull hundägare/billist har sin hund i bur eller i säkerhetsbälte.
2 Hur långt kan man köra med hunden i bilen?
– Jag brukar svara att det är precis som med dig själv. Man måste stanna och rasta kontinuerligt med någon eller några timmars mellanrum. Detta för att hunden kanske är kiss- eller bajsnödig, men också för att bara sträcka på benen. Det kan också vara bra att på dessa korta rastningar stimulera hunden med någon snabb och enkel sökövning. Att åka bil är ofta något som hunden kommer att lära sig att uppskatta.
– Jag har själv åkt med hund på olika typer av evenemang eller semestrar och då handlar det ofta om bilresor på upp mot 20 timmar. Det har aldrig varit några problem.
3 Vad gör man med en åksjuk hund?
– En hel del hundar kan vara åksjuka. Det är lite besvärligt för alla parter. Detta kan man dock träna bort. Oavsett om "åksjukan" handlar om illamående, rädsla eller nervositet så går det vanligtvis att träna bort.
– Det handlar om att lära hunden att bilen innebär något positivt. Man kan börja med att bara ge hunden mat i bilen när den står still på garageinfarten. Sen kan man åka mycket korta sträckor med hunden till något som är kul. Tänk en bilresa på 45 sekunder. Efter bilresan får hunden leka med bästisen.
– Har man gjort detta några gånger så brukar inställningen till bilen förändras markant. Detta med åksjuka handlar dessutom ofta om hundens ålder och erfarenhet, vilket i sig hänger ihop med den träning jag kort beskrivit ovan.