Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Så klarar du sommarvärmen i bilen

Carl-Erik Stjernvall – teknisk expert på Motormännen.
Foto: Erik Hagman/Motormännen
Det blir snabbt varmt i bilen på sommaren.
Foto: Thinkstock

I en bil parkerad i gassande solsken kan temperaturen snabbt bli outhärdlig - för både människor och djur.

Carl-Erik Stjernvall – teknisk expert på Motormännen - ger här några tips hur man ska hantera värmen i bilen.

Enligt en undersökning som Djurskyddet i Jämtland redovisar uppmättes temperaturer inne i bilkupén på 85 grader Celsius.

Och vid den undersökningen var det inte varmare än 22 grader utomhus i skuggan.

Solvärmen är alltså något helt annat än lufttemperaturen.

Motormännens tekniske expert Carl-Erik Stjernvall ger här några handfasta råd om hur du på bästa sätt kan hantera värmen:

1. Vädra ur

Om man återvänder till en kraftigt uppvärmd bil efter en dag i starkt solsken finns några enkla råd att följa. Att först öppna upp dörrar och vädra ur kupén är en enkel sak. Har bilen AC eller till och med automatisk klimatkontroll är det lämpligt att när man kör i väg först ställa in dessa på svalast möjliga temperatur. Ett helautomatiskt system bör som oftast ändå vara ställt i autoläget, då kan bilen själv bäst kontrollera nedkylningen.

Ännu bättre effekt kan fås genom att tillfälligt slå på knappen för återcirkulation av luft i kupén. På så sätt slipper fläkten ständigt kyla ner ny varm luft utifrån, och man får en snabbare nedkylning av befintlig luft. Glöm inte att efter en stund stänga av återcirkulationen.

2. Läs på

En god idé kan också vara att läsa bilens instruktionsbok. Knappar och reglage kan fungera olika i olika bilar och att läsa på innan man ger sig ut på en resa i en lånad eller hyrd bil är alltid en fördel. När den värsta värmen är utventilerad bör man ställa in en mer normal kupétemperatur, det är inte bra att åka i en bil som är alltför sval.

Kroppens muskelaktivitet är relativt låg vid bilkörning och det är lätt att känna av eventuella problem med till exempel ryggen, om temperatur i bilen är för låg.

3. Undvik korsdrag

I möjligaste mån bör också korsdrag undvikas. Det kan vara obehagligt under längre perioder men ibland nödvändigt, speciellt om bilen kanske helt saknar AC. Nyare bilar har ofta speciella ytskikt på vindrutan samt kanske även övriga rutor, som markant kan reducera den värmestrålning vi får från solen, vilket ju också minskar behovet av olika kylfunktioner.

Solskydd, sådana som fästs mot bilens rutor invändigt, är ändå ett bra komplement, särskilt med tanke på eventuella barn i bilen.

4. Frys in vattnet

Finns möjligheten är en enkel grej också att frysa in plastflaskor med vatten kvällen innan en längre resa. På så vis går det att avnjuta kallt vatten större delen av en varm dag, även om bilen inte råkar ha exklusiviteter som till exempel kylda handskfack.

5. Motorn kan överhettas

Andra problem som kan förekomma i stark värme skulle vara överhettning av bilens motor. Det är i så fall ett tecken på att något är fel, och att bilen borde undersökas på en verkstad. Men om man nu står där i en bilkö och temperaturen blir för hög är ett par enkla saker för att försöka undvika ett omedelbart haveri dels att slå av AC, vars kompressor ju tar en del kraft av motorn att driva runt.

Samt ett gammalt beprövat knep - att ställa bilens värme på full effekt, för att på så vis även kyla motorns kylvätska med hjälp av värmeelementet i bilens ventilationssystem. Det kan tillfälligt hjälpa till att sänka motortemperaturen något, men avhjälper ju inte grundorsaken till felet. Kom ihåg att dessa ska ses som rena nödåtgärder, att åka runt på det viset kan aldrig rekommenderas annat än för färd till verkstad.

6. Tänk på skuggan

När det är dags att parkera är det så klart bäst om man hittar en plats där det är skugga. Men fundera också kring hur länge bilen ska stå på platsen, kanske faller närområdets skuggor annorlunda senare på dagen, så att värmen i bilen hinner avta tills ni ska i väg?

Så varm blir din parkerade bil

En undersökning som Djurskyddet har gjort visar hur fort bilen blir varm. Bilen parkerades i skuggan klockan 08:30. Då var temperaturen ute 14 grader och i bilen 19 grader.


■ Kl 08:30, skugga

Ute: +14 grader

I bilen: +19


■ Kl 09:30, skugga

Ute: +18

I bilen: +38


■ Kl 10:30, blandad väderlek

Ute: +20

I bilen: +47


■ Kl 11:00, sol

Ute: +20

I bilen: +52


■ Kl 12:00, sol

Ute: +23

I bilen: +65


■ Kl 13:30, sol

Ute: +22

I bilen: +85


Källa: Djurskyddets hemsida

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: