Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 2 dec 2015 12:25

En av sex en trafikfara – ser alldeles för dåligt

1/2

Foto: Thodonal - Fotolia

2/2

Foto: Ambrozinio - Fotolia

Var sjätte bilist har så dålig syn att de utgör en trafikfara - och en av tio svenska bilförare ser så dåligt att de inte skulle få ta körkort i dag.

Det visar en undersökning gjord av Synbesiktningen.

– Synen förändras gradvis och många inser inte hur stora synfel de faktiskt har, säger Helene Hjertberg, legitimerad optiker, i ett pressmeddelande.

Det är Synbesiktningen, ett initiativ av Synoptik och Bilprovningen, som har gjort en undersökning där svenska bilister svarade på frågor om syn och bilkörning.

Och resultaten är skrämmande - var tionde bilist skulle inte få ta körkort med den syn de har i dag.

Dessutom visade det sig att var sjätte bilist har så dålig syn att de utgör en trafikfara.

 

LÄS MER: Så väljer du rätt alkoholmätare

 

Enligt undersökningen - där 1 896 bilister deltog - har 11 procent en synskärpa som ligger under det körkortskrav som finns i dag. Det innebär att ungefär 600 000 svenska förare med B-körkort kör med olaglig syn.

Samtidigt uppger var femte förare att de inte har gjort en synundersökning sedan de tog sitt körkort.

Vill ha återkommande synundersökningar

Men det vill optikbranschen ha ändring på - och bilisterna i undersökningen håller med. Nio av tio menar nämligen att de vill ha lagkrav på återkommande synundersökningar, och sju av tio vill att det börjar senast vid 45 års ålder.

– Förhoppningsvis leder det uppseendeväckande resultatet av Synbesiktningen till att fler bilister tar ansvar för sin och andras säkerhet i trafiken inte bara genom att besikta bilen utan även genom att regelbundet kontrollera sin syn, säger Bilprovningens kommunikationschef Cecilia Blom Hesselgren i ett pressmeddelande.

 

LÄS MER: Privatleasing – här är fallgroparna

 

Enligt Helene Hjertberg, legitimerad optiker på Synoptik, är det många som inte inser att deras syn har försämrats genom åren.

– Synen förändras gradvis och många inser inte hur stora synfel de faktiskt har. Har man haft felfri syn hela livet skaffar man kanske bara ett par läsglasögon när man blir äldre utan att kontrollera hur synen förändrats på långt håll. I Sverige har vi i dag inte obligatoriska syntester för bilister, inte ens när vi förnyar körkortet vilket gör att alltför många kör med trafikfarlig syn, säger hon.