Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 10 nov 2014 16:00

Elbilen som skakar om hela bilvärlden – Tesla

Nya modellen. Här testkörs nya modellen Tesla S för ett par veckor sedan i Kalifornien.

Nya modellen. Här testkörs nya modellen Tesla S för ett par veckor sedan i Kalifornien.

1/2

Foto: Ringo H.W. Chiu

Bilbranschens rockstjärna. Elon Musks idealism och giftiga oneliners har gjort honom till en rockstjärna i bilbranschen och finansmagasinet Fortune har utsett honom till årets företagare.

Bilbranschens rockstjärna. Elon Musks idealism och giftiga oneliners har gjort honom till en rockstjärna i bilbranschen och finansmagasinet Fortune har utsett honom till årets företagare.

2/2

Foto: Mark Lennihan

Han har inte valt att göra det lätt för sig.

Den fullständigt uppriktiga målsättningen är att rädda världen med elbilar.

Efter att ha gått från skiss till tiotusentals sålda bilar talar allt mer för att Elon Musk och hans Tesla Motors kan komma att lyckas.

Nu ska Silicon Valleys egen Henry Ford göra det omöjligt för nya bilköpare att inte överväga en Tesla.

Bara ett bilföretag i världen har en vd som skulle kunna säga följande:

– Det vi människor sysslar med just nu är det farligaste experimentet i vår historia. Att ta reda på hur mycket koldioxid atmosfären tål innan vi har orsakat en miljökatastrof.

Elon Musk har sagt det.

Han var väl införstådd med faktumet att han gett sig in på något ingen annan vågat på väldigt länge när han tog upp kampen med de amerikanska biljättarna.

Den senaste grundaren av ett amerikanskt bilföretag som fortfarande existerar hette Walter P Chrysler.

Han dog 1940.

Dessutom var hela anledningen till att Musk gett sig in i bilbranschen att plocka bort den mest oumbärliga komponenten för samtliga konkurrenter: Förbränningsmotorn.

– När jag gick på college funderade jag över vad som kommer att påverka mänsklighetens framtid mest: Jag kom fram till att dessa tre saker var internet, hållbar energi och utforskning av rymden.

– Elbilar framstod som det mest sannolika karriäralternativet men när internet kom emellan på 1990-talet kunde jag inte stå ut med tanken på att stå vid sidlinjen, har Musk berättat.

Beslutet att bli en del av IT-boomen gjorde honom till en av Paypals grundare och försäljningen av betaltjänsten gjorde honom till miljardär.

Han hade nu både pengarna och visionerna som krävdes för att ge sig in i bilbranschen.

Elon Musk tillhör den skara riskkapitalister och innovatörer i Silicon Valley som delvis drivs av frustration över utvecklingstakten i världen. Av att verkligheten inte kommit särskilt nära de visioner mänskligheten haft sedan 1950- och 60-talets rymdera.

"Vi skulle köra flygande bilar vid det här laget och allt vi fick var 140 tecken", som Elon Musks medgrundare av Paypal Peter Thiel en gång sa om att Twitter och andra sociala medier hyllas som de stora teknologiska framstegen.

Musks idealism och giftiga oneliners har gjort honom till en rockstjärna i bilbranschen, fått finansmagasinet Fortune att utse honom till årets företagare och Robert Downey Jr att forma sin roll i "Ironman"-filmerna utifrån honom.

En annan faktor som gör Elon Musk unik i sin bransch är att hans främsta mål inte är att sälja så många bilar som möjligt - utan att övertyga sina konkurrenter om att börja tillverka bilar på samma sätt som han själv för att på så sätt minska jordens oljekonsumtion.

Detta har visat sig svårare än han trott och var vad som i somras fick Musk att fatta ett okonventionellt beslut.

Att släppa samtliga företagets patent fria och göra dem gratis att använda för vem som helst.

– När vi startade Tesla trodde vi att vi behövde patenten. Vi var övertygade om att de stora biltillverkarna skulle kopiera vår teknik och sedan köra över oss tack vare sina stora tillverknings- och försäljningsresurser. Men vi kunde inte haft mer fel än vad vi hade.

– Faktum är tyvärr att de stora biltillverkarnas försäljning av utsläppsfria fordon är mindre än en procent. Vissa av dem jobbar inte med detta alls. Eftersom det byggs 100 miljoner nya bilar per år är det omöjligt för oss att åstadkomma denna nödvändiga omställning på egen hand. Därför släpper vi all vår patenterade teknologi fri. För att främja utvecklingen av elektriska fordon.

Att sätta sina ideal framför vinstintressen ser just nu inte ut att vara en dålig affärsidé.

När Tesla noterades på Nasdaq-börsen ansåg 70 procent av handlarna på Wall Street att deras aktie vara den minst köpvärda på hela teknikbörsen.

Sedan dess har kursen stigit med över 350 procent och företaget ser ut att kunna redovisa vinst i år.

När Toyota lanserade sin Prius för 15 år sedan räckte det med att titta på bilen för att förstå den.

Det var en bil för människor som inte gillar bilar: Med sin avsiktligt udda design blev den ett tydligt ställningstagande mot stora stadsjeepar och snabba sportbilar. Vägarnas utsläppsbovar.

Teslas strategi för sina bilar var raka motsatsen till Toyotas.

För att få människor att sluta fylla sina bilar med bensin visste Musk att han var tvungen att bygga bilar som var minst lika snygga, stora och lyxiga som en Porsche eller Mercedes.

Eldrift var tvunget att bli coolare, snabbare och bättre än alternativen.

Nu är Tesla på väg att nå det sista steget i sin produktionstrappa - och att därmed kunna erbjuda modeller för de flesta bilköpares plånböcker.

Steg ett var Tesla Roadster. En sportbil som till stora delar byggdes på brittiska Lotus Elise. Arnold Schwarzenegger, George Clooney och Leonardo DiCaprio blev snabbt köpare av bilen och bidrog till att bygga ha-begäret.

Steg två var Tesla Model S. En lyxig familjesedan som hittills stulit tiotusentals kunder från Audi, BMW, Mercedes och Lexus och är snabbare än deras motsvarigheter från noll till 100. I Kalifornien, med en bilmarknad i samma storlek som hela Rysslands, har Tesla Model S gått om samtliga andra bilar i sitt segment och är ett vanligare köp än Mercedes S-klass, BMW 7-serie eller Lexus LS400.

Precis som Musk hade hoppats.

Efter årsskiftet släpps också suv:en Model X riktad mot samma köpstarka kundgrupp. Den genomsnittlige Teslakunden är fortfarande en medelålders man med miljoninkomst.

Det tredje och sista steget i fordonstrappan går under namnet Tesla Model 3 och ska börja säljas 2017. En mellanstor bil i 350 000-kronorsklassen.

Det är med denna bil Elon Musk hoppas stjäla ett större antal kunder från, och därmed också få fart på elbilstillverkningen hos, globala biljättar som Ford, Volkswagen och Toyota.

Den amerikanska bilpressens tungviktare Motor Trend utsåg Tesla Model S till årets bil 2013.

"En elektrisk framtidsdröm som blivit verklig ... med Ferrari-muskler och en attityd värdig James Bond", slog norska VG fast när bilen lanserades i Norge.

Där satsade Tesla stort genom att bygga ett nätverk av laddningsstationer som gör en bilresa genom hela landet möjlig. En Model S kan färdas upp till 420 kilometer på en laddning.

1 983 bilar såldes i vårt grannland i fjol vilket gjorde den norska marknaden till Teslas största utanför USA - och försäljningssiffrorna har fortsatt uppåt i år.

Under april månad var Tesla Model S den mest sålda bilen i hela Norge.

Och när den vision som blev utskrattad och utdömd nu är verklig är det Tesla som i jämförelse med alla andra framstår som marknadens kanske mest logiska bil:

Motorn är lika stor som en vattenmelon med endast två rörliga delar vilket skapar bagageutrymme både fram och bak. Faktum är att du kan fylla en Model S med sju passagerare, eller lika mycket bagage som en Volvo kombi och fortfarande köra om en Porsche.

Batterierna som driver bilen ligger platt mellan hjulaxlarna och ger den en helt slät undersida, vilket resulterar i samma luftmotstånd och låga tyngdpunkt som hos en sportbil i mångmiljonklassen.

Bränslekostnaden är noll, bortsett från priset för el om bilen laddas i hemmet. Att ladda batterierna på någon av Teslas laddningsstationer, som till utseendet liknar en vanlig bensinmack, är gratis för alltid för alla deras bilägare.

I Sverige har Tesla skyndat långsammare än i Norge.

15 laddningsstationer ska stå klara innan slutet av nästa år vilket Tesla hoppas ska elda på försäljningen.

Blygsamma 181 bilar har sålts i Sverige. En av ägarna, som också gärna sjunger elbilarnas lov, är Christian von Koenigsegg. Mannen som började tillverka supersportbilar i en nedlagd flyghangar i Ängelholm.

Tibor Blomhäll, till vardags utvecklingschef på ett IT-företag, driver klubben Tesla Club Sweden sedan ett år tillbaka. Den är allt annat än vad en entusiastklubb för bilägare brukar vara och startade redan innan bilen gick att få tag på i Sverige.

Omkring 90 procent av de 600 medlemmarna, inklusive Tibor själv, äger inte ens en Tesla och många av dem intresserar sig mer för miljö och teknik än för bilar.

– Folk beskriver oss som framtidens bilklubb i dag. Vi har inga medlemstidningar eller andra 1900-talspåhitt.

Det är heller inte många Porscheklubbar som tvingas bekämpa ett aktivt motstånd från skeptiker.

Tibor Blomhälls mest lästa artikel på klubbens hemsida går ut på att krossa myter om elbilar.

– I början försökte folk övertyga mig att det var fysiskt omöjligt att bygga en bil som Tesla. Folk tyckte att man var bäng i huvudet som gått på deras marknadsföring. Att det här var som alla andra elbilar med skillnaden att Tesla ljuger bättre.

– Men det har förändrats enormt under året som gått.

Med en prislapp på 650 000 kronor i sitt grundutförande, merparten av de sålda exemplaren i Sverige har gått loss på 800 000, är Tesla än så länge en entusiastbil för dem som har råd.

Men det pågående bygget av laddningsstationer och den kommande Model 3 kommer skapa en boom, tror Tibor Blomhäll.

– Då får du en bil som kostar 350 000 kronor och uppåt. Redan i dag kan du köra en Tesla från Stockholm till Paris utan att det kostar dig någonting. Till 2017, när Tesla 3 kommer, ska Tesla ha byggt laddstationer ända upp till Kiruna. Eftersom bränslekostnaden blir noll borde de kunna konkurrera med bensinbilar för 250 000 kronor.

I Norge har elbilsköpare förmånen att slippa betala moms för sin Tesla och den norska miljöskatten för nybilsköp slopas. Den kostar därmed inte mer än en fullutrustad Volvo.

– Men i Sverige händer det ingenting. Just nu får man inte ens en miljöbilspremie om man köper en elbil. Det är lite som Christian von Koenigsegg sa: "Politikerna gör ingenting, men revolutionen kommer ske i alla fall". Inte på grund av vad de gör, utan trots dem.

Hur långt bort är Tesla från sitt mål? Kan ett litet bilföretag i en gammal Toyotafabrik i Kalifornien leda väg för att radera ut fordonstrafikens koldioxidustläpp?

För våra barn och barnbarns skull får vi hoppas det.

– Omställningen till förnybar energi kommer att ske i alla fall på grund av ren nödvändighet. Klimatförändringarna kommer att sätta de normala marknadsprinciperna ur spel, säger Elon Musk i en intervju med Khan Academy.

– Teslas mål är att förekomma de normala marknadsreaktionerna och få omställningen från olja till el att ske kanske tio år tidigare än den annars skulle göra.

I klartext: Innan klimatförändringarna åstadkommit outhärdlig skada för jordens befolkning.

Det största hindret är tillgången på batterier. För att kunna tillverka den kommande Model 3 i större volymer och till ett rimligt pris bygger Tesla just nu världens största batterifabrik i Nevada.

Vill Toyota göra samma sak med antalet bilar de tillverkar årligen kommer det krävas 20 fabriker av samma storlek.

Men de biltillverkare som fått Musk att fräsa av frustration ser ut att ha börjat lyssna och ta efter.

Tesla Motors har börjat levera drivlinor till Toyota. Mercedes elversion av värstingbilen SLS AMG drivs med samma slags motorer som Tesla Model S. Nissan är på väg ut på marknaden med en helelektrisk bil med 30 mils räckvidd och Volkswagen har redan börjat sälja sin E-Golf som ska få sällskap av E-Passat.

– Målet är inte att bli ett stort bilmärke och konkurrera med Honda Civic. Men vi ska tillverka fler och fler elbilar och driva ned kostnaden för dem för att göra hela industrin elektrisk. När vi börjar närma oss att hälften av alla nytillverkade bilar är elbilar känner jag att jag har lyckats, säger Elon Musk.

– När det händer? Jag tror att det är 13 eller 14 år bort.

 

Källor: Bloomberg, Business Insider, VG, Khan Academy