Elbilen kan vara en miljökatastrof

Populära elbilen Nissan Leaf.
Foto: Nissan

Elbilarna släpper inte ut några avgaser och ses utan tvekan som framtidens bil. Men är den så miljövänlig som vi tror?

Det finns problem – batterierna och litiumbrytningen.

Förr motarbetades elbilstillverkare. Faktum är ju att de i princip kördes över av de stora biltillverkarna, i vissa fall köptes elbilsentreprenörerna upp och lades ner.

Men nu finns det elbilar i framtidsplanerna hos alla fordonstillverkare. Varför? Det är den marknaden som gäller - det är den marknaden som är miljövänlig och därmed säljmässig. Men även elbilarna kommer ställa till det för Moder Jord, enligt en artikel från 2011 i Veckans affärer.

Problemet är grundämnet litium. Det är huvudkomponenten i batterierna som driver och ska driva bilbatterierna - och det är ett ämne som redan nu används till mobiler och datorer.

LÄS MER: Så påverkar elbilarnas batterier miljön

Litium av större mängder har hittats i Australien, Kina, Portugal, USA, Zimbabwe samt några länder i Sydamerika. Och en stor del av Sydamerikas kända litiumtillgångar finns den gigantiska saltöknen Salar De Uyuni i södra Bolivia. Eller "Världen nästa Saudiarabien" som öknen kallas enligt Veckans affärer. Någon brytning har dock ännu inte startat där.

Totalt beräknas världens samlade litiumtillgångar uppgå till omkring 39 miljoner ton enligt amerikanska undersökningar.

Det finns farhågor att utvinningen kommer leda till stora, lokala miljöproblem samt att arbetarna kommer att drabbas när snabba pengar går före arbetsmiljösäkerhet.

Även torkningsprocessen diskuteras, då den tar 18 månader i solljus. Hur ska bilbatteriproducenterna hantera den väntetiden när efterfrågan på batterier ökar? Risken finns att snabbare torkningsmetoder innefattar förbränning av fossila bränslen.

Att fossila bränslen i bilar ställer till med mycket miljöproblem är ställt utom allt tvivel. Men även elbilar har alltså sina utmaningar.

LÄS MER: Tyskland ska förbjuda bensinbilar

Annons: