Volvo satsar helt på elbilar – laddhybriden försvinner

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson, här vi lanseringen av elbilen XC40, säger att laddhybriden ska försvinna ur deras sortiment.
Foto: MICHAEL OWEN BAKER
Foto: MICHAEL OWEN BAKER
Foto: MICHAEL OWEN BAKER
Foto: MICHAEL OWEN BAKER

Volvo Cars presenterade sin första elbil XC40 Recharge och passade samtidigt på att bjuda på gratis el, men då till laddhybridsköparna.

Samtidigt siktar tillverkaren på att enbart bygga elbilar. Förbränningsmotorer och laddhybrider ska försvinna från Volvos utbud.

Volvo presenterade XC40 Recharge i förra veckan, märkets första moderna elbil (beroende lite på hur vi betraktar C30 Electric från 2011). 

Och det kommer bli mer av den varan. År 2025 ska hälften av de sålda bilarna vara helt eldrivna och andra hälften elektrifierade, därefter ska de elektrifierade med förbränningsmotorer fasas ut – inklusive laddhybrider. Det avslöjar märkets vd Håkan Samuelsson för Auto Express.

Volvo Cars blir helt elektriskt

Volvo har valt vägen att presentera modeller med olika typer av drivlinor, valet är helt enkelt kundernas och deras val styr framtiden. Ju fler som väljer el-alternativet desto snabbare fasas förbränningsmotoralternativen ut. Om bara fem procent väljer dessa bilar så finns det inte längre någon lönsamhet kvar för dessa, menar Håkan Samuelsson som också understryker att det handlar inte om utan när Volvo blir helt elektriskt.

– Att hålla fast vid gammal teknik är inte ett smart sätt att öka dina intäkter. Vad som händer är att marginalerna försvinner och du får stänga ner. Om du introducerar ny teknik blir marginalerna troligtvis lägre i början, det har vi sett tidigare. Men efter ett antal år börjar du introducera ny teknik för att du tror att det ska förbättra intäkterna, säger Håkan Samuelsson.

Volvo ska lansera en ny elbilsmodell per år till 2025.

Annons: