Undersökning: Därför köper man inte en elbil

Foto: FELIPE TRUEBA /TT

Enligt en ny enkät är den största anledningen till att man inte köper en elbil oron för batteriernas miljöpåverkan och är även ett tydligt hinder för att man väljer bort den renodlade elbilen.

– Tidigare har oron för räckvidd och höga priser varit de viktigaste argumenten mot en övergång till eldrift, säger Gunnar Dackevall, grundare av eCarExpo.

Enligt en undersökning som genomförts av analysföretaget Mejsel på uppdrag av elbilsmässan eCarExpo, är oro för batteriernas miljöpåverkan det viktigaste skälet till att man väljer bort elbilen. 1 503 personer deltog i undersökningen och har svarat på deras inställning till elbilar och laddhybrider. 57 procent svarade att batteritillverkningen inte är hållbar och de tycker även att det är ett tydligt hinder för att köpa en renodlad elbil. Vi har även tidigare skrivit om att elbilen kan skapa miljöproblem

Batteriernas livslängd spelar roll

För dålig räckvidd och höga priser är starka hinder för ett elbilsköp, men även batteriernas livslängd spelar in för de som har medverkat i enkäten. 47 procent angav livslängden som ett skäl, vilket i vissa fall är felaktigt. Michael Lindblad körde en Tesla i 48 000 mil utan batteriproblem. I en krönika har Jan-Erik Berggren kommenterat de felaktiga uppfattningarna som finns om elbilarna.

– Tidigare har oron för räckvidd och höga priser varit de viktigaste argumenten mot en övergång till eldrift, och det gäller fortfarande, men den senaste tidens larmrapporter om föroreningar och dåliga arbetsförhållanden vid utvinning av de mineraler som behövs till batteriframställning har definitivt påverkat köparnas beslut, säger Gunnar Dackevall, grundare av eCarExpo.

Annons: