Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Elbilar

Publicerad 12 jul 2019 13:30

Intresset för laddbara bilar i Sverige ökar stadigt

Renault Zoe.

Renault Zoe.

Foto: RENAULT

I mars rapporterades det om att antalet nya elbilar för första gången var större än antalet nya laddhybrider – och trenden håller i sig. 

- Jag är inte förvånad. Elbilarna är snabbare, tystare, och smartare, och nya modeller får en allt längre räckvidd, säger Daniel Kulin, sakkunnig e-mobility på Power Circle. 

Som vi skrivit om tidigare kan 4 av 10 svenskar tänka sig en elbil vid nästa bilköp. När Tesla Model 3 rullade ut på de svenska vägarna i mars fick elbilarna ett rejält uppsving. Men även nu – flera månader senare, håller trenden i sig.

Under juni rullade 1 792 elbilar ut på de svenska vägarna, jämfört med laddhybridernas 1 280, redovisar Power Circle. Och det är inte bara i Sverige som de helelektriska fordonen går starkt. På de två största marknaderna utanför Europa, i USA och Kina, utgjorde just elbilar majoriteten av försäljningen av laddbara fordon. 

LÄS MER: Nu börjar lagen gälla för el- och hybridfordon 

Särskilt investeringsstöd

I Sverige finns i dag 7 981 publika laddpunkter varav 401 erbjuder snabbladdning.

I takt med det växande miljötänket fattade riksdagen ett beslut i juni om nya medel till Klimatklivet, Naturvårdsverkets investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.

Riksdagen meddelade också att ett särskilt investeringsstöd för laddningsstationer på företag, bostadsrättsföreningar och andra organisationer skulle inrättas. 

- Power Circle välkomnar den här förändringen. Hemmaladdningen är särskilt viktig när du skaffar elbil, och det ska vara lika lätt när du bor i ett flerbostadshus som när du bor i villa, säger Johanna Barr, sakkunnig framtidens elnät och ansvarig för elbilsstatistiken.

LÄS ÄVEN: 9 bästa elbilarna just nu