Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Elbilar – Laddhybrid

Publicerad 21 maj 2019 08:55

Straffskatt på elbilar kan höjas 5 600 procent

1/3

Foto: GLENN LINDBERG

2/3

Foto: GLENN LINDBERG

3/3

Foto: GLENN LINDBERG

Med allt fler elbilar sinar skatteintäkterna. Nu har delstatsregeringen i Illinois lagt fram ett förslag om att höja den årliga registreringsavgiften för elbilar med över 5 600 procent.

I Sveriges utreds kilometerskatt, det vill säga en avgift baserad på hur långt en bil rullar. Denna kilometerskatt kommer sannolikt att bli verklighet inom kort då elbilarnas breda intåg – och bensin- och dieselbilarnas tillbakagång – de närmaste åren kommer att få statskassan att allt mer likna en tom lada.

I amerikanska delstaten Illinois vill man ta till en snabbare metod för att motverka de lägre intäkterna från bensinförsäljningen. Illinois delstatsregering har nämligen lagt fram ett förslag om att höja den årliga registreringsavgiften för elbilar, från dagens 17,50 till 1 000 dollar. Det skriver Chicago Tribune.

LÄS ÄVEN: 6 av 10 svenskar vill ha sänkt bensinskatt 

Förslaget om elbilsavgifter får starkt motstånd

I svenska pengar betyder det en höjning från 169 till 9 637 kronor. Det är en ökning om 5 614 procent.

Amerikanska elbilstillverkaren Rivian har uttalat sig om förslaget. De anser att det är orättvist att införa elbilsavgifter som ligger flera hundra procent högre än för motsvarande bensinbilar. De anser också att förslaget motarbetar lovande teknikutveckling och att arbetet mot sänkta utsläpp från fordonstrafiken hindras.

Delstatsregeringen vill även se förhöjd skatt på bensin.