Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Elbilar – Laddhybrid

Publicerad 28 mar 2019 16:10

Seat ska bygga elbil för under 200 000 kronor

Seat har visat upp konceptbilen el-Born. Senare ska märket bygga en elbil för under 200 000 kronor.

Seat har visat upp konceptbilen el-Born. Senare ska märket bygga en elbil för under 200 000 kronor.

Foto: SUSANNA SAEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den ska kosta under 200 000 kronor och stå klar 2023, Volkswagen-koncernens billiga elbil. 

Nu står det klart att det blir Seat som utvecklar den nya elektrifierade plattformen och släpper modellen.

Seat blev först ut i Volkswagen-koncernen med att visa upp en bil byggd på den nya MEB-plattformen för elbilar. el-Born presenterades i och för sig som ett koncept men ska komma i produktion 2020, samma år som Volkswagens I.D. Neo som väntas få en prislapp på cirka 250 000 kronor.

Vi vet sedan tidigare att koncernen planerar en billigare plattform, betecknad ”MEB Entry”, som ska resultera i elbilar med en prislapp på under 200 000 kronor. Nu står det klart att det blir just Seat som får i uppgift att utveckla instegaren.

LÄS MER: 9 bästa elbilarna just nu

Ska vara billigare att äga än en bensinbil

Uppdraget är att bygga en bil som mäter fyra meter i längd och kvalar in i B-segmentet. Bilen ska tas fram av en 300 man stark personalstyrka och stå klar 2023. Den ska vara billigare att äga än en motsvarande bil med förbränningsmotor och vara byggd för urban miljö. Vi tror att det i kombination med att hålla priset nere kan ge en kortare räckvidd, uppskattningsvis hälften mot de 42 mil som el-Born erbjuder.

Seat har även presenterat en mer övergripande plan när det kommer till elektrifiering. Sex nya elbilar och laddhybrider ska presenteras till 2021. Helt eldrivna el-Born och Mii är först ut och på det följer Leon och Tarraco (läs vår provkörning av modellen här) som laddhybrider. Även prestandabilarna Cupra Leon och Cupra Formentor kommer som laddhybrider.

LÄS MER: Tesla Model 3 dominerar försäljningen i Europa