Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Risk för brand om din elbil inte laddas rätt hemma

110 000. Det är det totala antalet laddbara fordon vi i Sverige väntas ha i slutet av året. Trots det är inte alla laddningsmöjligheter anpassade i hemmen för den tunga belastningen – det kan resultera i bränder som kan förstöra både bil och hus. 

För tillfället rullar runt 90 000 laddbara fordon i vårt land. Redan i slutet av året förväntas den siffran ha ökat till 110 000. 

Trots den positiva trenden hänger inte riktigt elsäkerheten med. Våra uttag i hemmen är inte anpassade efter den tunga belastningen som laddning av ett fordon kräver.

– Ofta används ett så kallat Schukouttag, alltså ett vanligt jordat vägguttag på 16 ampere. Problemet är att sådana uttag inte är gjorda för laddning av elbilar och inte alltid klarar återkommande och långvarig hög belastning. I värsta fall kan det leda till okontrollerad temperaturstegring och brand, säger Kivan Kaivanipour, produktchef bilförsäkring på Svedea.

LÄS MER: Hyundai presenterar nya Sonata – med solceller

Kan söka bidrag för installationen

Det kan vara svårt som elbilsägare att veta vad som är säkert och inte. Det bästa du kan göra är helt enkelt att anlita en behörig elektriker som hjälper dig med monteringen. Viktigt är också att den personen är registrerad hos Elsäkerhetsverket med verksamhetstypen ”övriga anläggningar för användning av el”. 

– Priset på laddboxar varierar från 6 000 kronor i grundutförande och uppåt, beroende på modell. Sen kan ytterligare installationskostnader tillkomma. Men glädjande nog kan man söka bidrag på upp till 50 % av totalkostnaden upp till 10 000 kronor hos Naturvårdsverket. Kom bara ihåg att ansöka om ladda-hemma-stödet senast 6 månader efter installationen, säger Kivan Kaivanipour.

Annons: