Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Elbilar – Laddhybrid

Publicerad 4 jul 2019 09:30

Nu börjar nya lagen gälla för el- och hybridfordon

Den nya lagen gäller från och med 1 juli i Sverige.

Den nya lagen gäller från och med 1 juli i Sverige.

Foto: SHUTTERSTOCK

Trafiken ska vara säker för alla. Därför börjar nu en ny lag att gälla – ett ljudsystem ska installeras på alla nytillverkade el- och hybridbilar från och med 1 juli 2019. De vanligtvis ljudlösa bilarna måste låta när de kör under 20 km/h. 

Första juli var inte bara dagen då en rök på uteserveringen blev förbjuden utan även dagen då den tysta elektrifierade bilens tid var till ända. Från och med den 1 juli 2019 gäller nämligen EU:s krav rörande AVAS – Acoustic Vehicle Alerting System.

Lagen säger att alla elbilar, hybrider och laddhybrider tillverkade från och med den 1 juli 2019 måste vara utrustade med systemet samt att alla bilar som registreras från och med 1 juli 2021 också måste vara det.

LÄS ÄVEN: Blocket: 4 av 10 svenskar kan tänka sig en elbil 

Måste slås på per automatik

Bilarna måste låta när de kör under 20 km/h och det med en ljudstyrka på mellan 56 och 57 decibel. I högre hastigheter bedöms däcken ge ifrån sig tillräckligt med ljud för att göra omgivningen uppmärksam på bilens närvaro.

Systemet får dock stängas av om det bedöms som nödvändigt men måste slås på per automatik när fordonet startas. Funktionen behöver inte vara på om bilen är av hybridtyp och för tillfället körs med förbränningsmotorn.

LÄS MER: Vad är billigast i längden – elbil eller bensinbil? 

Här hör du varningsljudet

Beslutet om varningssystemet fattades redan 2015.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=46&v=_gBi_rNGoQQ

I ovanstående film hör du varningsljud skapat av Harman, det Samsung-ägda företag som utvecklar ljudprodukter av många olika slag till både bilindustrin och konsumenter, och det under många olika varumärken, exempelvis JBL, Infinity, Mark Levinson, Harman Kardon och många fler.