Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Elbilar – Laddhybrid

Publicerad 10 jan 2020 08:50

Högt pris på begagnade elbilar påverkar köparna

Tesla Model X, när bilden skickades ut (2015) handlade det då om en kommande modell.

Tesla Model X, när bilden skickades ut (2015) handlade det då om en kommande modell.

1/3

Foto: TESLA

Nissan Leaf på LA Auto Show 2010.

Nissan Leaf på LA Auto Show 2010.

2/3

Foto: THOMAS ENGSTROM

BMW i3.

BMW i3.

3/3

Foto: BMW

En hel del svenskar är tveksamma till att köpa en begagnad laddhybrid eller elbil, visar en undersökning från Blocket Fordon.

Anledningen är att priserna är så pass höga.

Det kryllar inte av elbilar och laddhybrider på begagnatmarknaden. Situationen påverkar därmed begagnatpriserna i negativ riktning, sett ur köparens perspektiv. Blocket Fordons senaste YouGov-undersökning bekräftar att många begagnatspekulanter hellre tittar på traditionella bensin- och dieseldrivna bilar på grund av dagens prisbilder.

34 procent av 1 035 tillfrågade uttrycker en oro för det höga andrahandsvärdet på elbilar och laddhybrider. Männen är mer oroliga än kvinnorna, 43 jämfört med 25 procent.

Yngre mer positiva till att köpa begagnad elbil

Yngre personer (18-34 år) är mer öppna för att köpa en begagnad elbil eller laddhybrid jämfört med äldre personer (över 55 år). Inom den yngre kategorin är nämligen 72 procent positivt inställda till ett begagnatköp, inom den äldre kategorin bara 42 procent.

32 procent av de tillfrågade svarade att de inte alls är oroliga över det höga andrahandsvärdet hos elektrifierade bilar.

– El- och hybridbilar är förhållandevis nya på andrahandsmarknaden och att köpa och sälja begagnat kan därför kännas osäkert, om man inte har koll på hur prisutvecklingen har sett ut den senaste tiden. Faktum är att medianpriset på en tre år gammal, begagnad elbil har gått upp nästan 20 procent under det senaste året och andrahandsvärdet är just nu rekordhögt. Det finns alltså ingen anledning att vara orolig, säger Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör på Blocket Fordon.