Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Elbilar – Laddhybrid

Publicerad 1 jul 2019 17:00

Blocket: 4 av 10 svenskar kan tänka sig en elbil

Volkswagen E-Up – populärast på andrahandsmarknaden.

Volkswagen E-Up – populärast på andrahandsmarknaden.

1/2

Foto: VOLKSWAGEN

Tesla Model X går starkt på andrahandsmarknaden.

Tesla Model X går starkt på andrahandsmarknaden.

2/2

Foto: PAUL SANCYA / AP

Andrahandsmarknaden för eldrivna fordon går starkt. Nära hälften av alla tillfrågade i en undersökning, som Blocket presenterar, säger sig vara intresserade av en elbil.

– De är här för att stanna, och vi tror att efterfrågan kommer stiga ytterligare framöver, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Ungefär 3 procent av Sveriges bilägare har i dag en elbil, men intresset är stort – något som syns i en undersökning som Blocket Fordon har gjort i samarbete med opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. 

– Ett stadigt stigande utbud och fortsatt hög försäljningstakt talar för att efterfrågan kommer öka. Att närmare hälften av svenska folket dessutom kan tänka sig att köpa en elbil nästa gång det är dags att köpa eller byta bil bekräftar bara den uppfattningen, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

LÄS MER: 9 bästa elbilarna just nu 

Intresset störst i huvudstaden

Totalt visar undersökningen att 43 procent kan tänka sig att skaffa en elbil vid nästa bilköp. I Stockholm är siffran hela 55 procent. 

Att få tag i ett eldrivet fordon på andrahandsmarknaden är också enklare i dag. Tidigare i år rapporterade Blocket att utbudet av elbilar ökat med 167 procent under första kvartalet jämfört samma period föregående år.

LÄS ÄVEN: Umeå storsatsar på elbussar – nu ledande i Sverige  

Elcyklar ett alternativ till bilen

Även utbudet på eldrivna cyklar har ökat. Svenska bilägare fick frågan om de skulle kunna tänka sig att ersätta sin bil med en elcykel och hela 31 procent svarade att de delvis eller helt och hållet skulle kunna tänka sig ett sådant byte. 

Nära varannan respondent i åldern 19-29 år svarade att de till någon grad skulle kunna tänka sig att ersätta bilen med en eldriven cykel. 

– Vi har sett ett ökat intresse för elcyklar under våren och början av sommaren och det är spännande att en så pass stor andel av svenskarna kan tänka sig att till någon grad byta ut sin bil mot en elcykel. Om en sådan tanke realiseras i praktiken skulle det kunna ha stor positiv påverkan på miljön, säger Tero Marjamäki.

Undersökningen gjordes under perioden 3-4 april 2019 av Blocket Fordon och YouGov och sammanlagt har 1203 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.