Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 11 jan 2019 19:39

Efter skandalen – Volkswagen störst igen

1/4

Foto: MICHAEL SOHN / AP TT NYHETSBYRÅN

2/4

Foto: OKÄND

3/4

Foto: FRANCK ROBICHON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

4/4

Foto: ALEXANDER BECHER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Dieselskandalen är glömd. 

Fängelsestraff bromsar inte heller.

Biljättarna fortsätter att sälja bilar som aldrig förr.

Efter att dieselskandalen blåst bort ser Volkswagen ut att vinna kampen om förstaplatsen.

Trots hot om skadestånd, en tidvis fängslad Audichef och flera chefsrockader har Volkswagenkoncernen samma makt över bilköparna.

VW-gruppen kan räkna hem en ökning av sin försäljning med 0,9 procent 2018 jämfört med 2017. Därmed skulle gruppens totala försäljning av personbilar, transportbilar och lastbilar landa på 10,83 miljoner fordon.

Bilbranschbedömare tror att det räcker för att behålla platsen som störst i bilvärden.

Hotet mot Volkswagen kommer från Asien. Alliansen Renault-Nissan-Mitsubishi – som i dagarna lider av att högste chefen Carlos Ghosn sitter i fängelse i Japan anklagade för ekonomiska oegentligheter – har inte presenterat någon siffra för hela 2018 men hade under årets första halva sålt 5,54 miljoner bilar.

LÄS MER: Därför får vi räkna med många dödsolyckor i trafiken 

VW etta även utan lastbilar

Inte heller Toyota har avslöjat en siffra för hela 2018 men gissade så sent som i början på december att försäljningen skulle stanna på 10,55 miljoner bilar.

Lyckas VW-gruppen är det femte året i rad man utropar sig till störst av alla stora i bilvärlden. Räknas bara personbilar stannar VW-gruppens försäljning på 10,1 miljoner bilar. Men även om lastbilar och transportbilar räknas bort behåller VW förstaplatsen.

Volkswagen har en mindre andel transportbilar och lastbil i sin försäljning än huvudkonkurrenterna från Asien och Frankrike. 

Av de drygt 10 miljoner personbilar VW-gruppen sålt har märket Volkswagen sålt 6,24 miljoner bilar, Audi svarar för 1,81 miljoner bilar och Porsche för 256 000 bilar.

Bland premiummärkena är Audi trea efter BMW på 2,12 och Mercedes på 2,31 miljoner bilar. Här har Audi tappat mark de senaste åren.

LÄS MER: Mercedes visar sportigare CLA 

Brexit stänger fabriker

Trots försäljningsframgången är det inte bara positivt i bilbranschen inför 2019. Brexit ställer till stora bekymmer och flera biltillverkare hotar med att stänga fabriker och anläggningar i de länder i ögruppen som ser ut att lämna EU. Ford ser över hela sin verksamhet i Europa, igen, och för vissa är Ryssland ett problemområde. 

Handelskriget mellan Europa, Kina och USA påverkar alla tillverkare på ett eller annat sätt och här finns ingen tydlig vinnare. Att efterfrågan på nya bilar i Kina ser alla tillverkare som ett stort orosmoln för 2019.