Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dyrare och krångligt efter avregleringen

Foto: Tomas Leprince

År 2010 avreglerades bilbesiktningsmarknaden. Sedan dess har stationerna blivit fler och priserna högre. Samtidigt har bilägarna blivit förvirrade och det har blivit svårare att boka tid för besiktningen, skriver Dagens nyheter.

I mitten av år 2010 inleddes avregleringen av den svenska bilbesiktningen och det blev möjligt för privata företag att öppna besiktningsstationer. Sedan dess har antalet stationer ökat från 190 till omkring 310 stycken. Bland de sex större företag som konkurrerar om bilägarna erbjuder flera extratjänster som elektronikkontroll och bildiagnos.

Det senaste steget i avregleringen togs för drygt ett år sedan när Svensk Bilprovning som tidigare haft monopol på marknaden styckades upp i tre delar, varav två såldes till privata intressenter.

Ökat antal stationer

Efter avregleringen har antalet besiktningsstationer ökat och det finns i dag mer än en station per ort, men man har fortfarande en lång väg kvar till en fungerande marknad i hela landet.

– Det är bara att titta på hela inre Norrland, där det i stort sett aldrig finns mer än en besiktningsstation per ort, säger Peter Holmlund, marknadsövervakningsanalytiker på Transportstyrelsen, till Dagens Nyheter.

Den prisnedgång som väntades ske efter avregleringen har enligt transportstyrelsen inte skett ännu.

– Vi ser att priset för en kontrollbesiktning har ökat generellt under 2013, säger Peter Holmlund till Dagens Nyheter.

Har blivit krångligare

Inte har det heller blivit lättare för kunderna. Bilägarna tycks snarare vara mer förvirrade än tidigare. Anledningen till förvirringen är att bilprovningen inte längre skickar ut någon information om att det är dags att besiktiga bilen – det förväntas bilägarna hålla reda på själva numera.

Det har blivit svårare att ta reda på vilka besiktningsföretag som finns och hur man bokar tid. Dagens Nyheter rapporterar att Transportstyrelsen har tagit emot kritik från bilägare om att det är mycket svårare att boka tid i dag än det var före avregleringen.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: