ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Dyrare bilförsäkring - för kvinnor

En 45-årig kvinna som försäkrar sin bil hos Folksam får betala högre premie än en man i samma ålder.

En 45-årig kvinna som försäkrar sin bil hos Folksam får betala högre premie än en man i samma ålder.

1/1

Foto: COLOURBOX Obs! Bilden är ett montage.

Dyrare bilförsäkring - för kvinnor

Kvinnor får betala mer än män för sin bilförsäkring.
Enligt Folksam handlar det inte om diskriminering.
- De har högre kostnader och ska betala för det, säger Jan Samuelsson på Folksam till Expressen.se.
En kvinnlig bilägare i 45-årsålderna får betala 455 kronor mer för sin bilförsäkring i Folksam än vad en lika gammal man får göra. Det är den fria marknaden för bilförsäkringar som gjort att kostnaderna ser väldigt olika ut beroende på vem och vilken ålder personen har som köper försäkringen.
– En 45-årig kvinna kostar mer än en 45-årig man för oss. Därför har den gruppen högre kostnader. Vi vill att varje grupp betalar det de kostar oss, säger Jan Samuelsson, presschef på Folksam, till Expressen.se

"Ingen diskriminering"

Enligt Samuelsson kan man inte tala om någon diskriminering eftersom marknaden styr sig själv.
– På det hela taget betalar faktiskt kvinnan mindre än mannen. Det är bara gruppen 40-50 år kvinnan betalar mer. När hon är yngre och äldre än 45 är hon billigare, säger Samuelsson.
Varför kan man inte skippa det differentierade systemet och låta alla betala lika mycket?
– Det går inte eftersom markanden ser ut som den gör. Men med hemförsäkringen ser det annorlunda ut. Där har till exempel flera fackförbund gått samman och fått fram försäkringar där alla betalar lika mycket oavsett ålder och var man bor, säger Samuelsson.

Ett ställningstagande

Trygg Hansa, som har de dyraste premierna enligt en kartläggning i Göteborgs-Posten, väljer att ta ut samma premie oavsett kön.
– Det är ett politiskt ställningstagande från oss. Vi tycker helt enkelt att det är omodernt att ta hänsyn till kön. Det här beslutet togs när det fanns en diskussion om att män och kvinnor betalade olika hos frisören eller för taxiresan, säger Malou Sjörin, presschef på TryggHansa till GP.