Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 6 maj 2014 11:30

Dyr miss allt vanligare – kan förstöra motorn

Varje år sker över 20 000 feltankningar, enligt Renault Försäkring.

Varje år sker över 20 000 feltankningar, enligt Renault Försäkring.

1/2

Foto: Thinkstock

Tankar man fel bränsle kan det kosta tiotusentals kronor.

Tankar man fel bränsle kan det kosta tiotusentals kronor.

2/2

Foto: Thinkstock

Fler dieselbilar leder till fler feltankningar. När man precis har bytt till dieselbil, eller hyr en dieselbil är det lätt hänt att man råkar tanka bensin. Många gör missen av gammal vana, och det kan kosta både skjortan och lite till.

Lätt hänt, pinsamt – och framför allt svindyrt. Allt fler råkar tanka bensin i dieselbilar. Kanske inte så konstigt, med tanke på att antalet dieselbilar ökar på våra vägar. 2005 var en tio nya bilar dieseldriven, i dag är den siffran uppe i mer än en av sex. Och varje år tankar minst 20 000 bilister fel bränsle, enligt Renault Försäkring.

Den vanligaste feltankningen är att man råkar tanka bensin i en dieselbil. Det beror på att tankstationernas dieselpistol är för stor för bilens bensinöppning, medan det inte finns något hinder för att tanka bensin i en dieselbil.

Räcker med liten mängd

När man tankar bensin i dieseltanken, och det räcker med en liten mängd, måste bilen in på verkstad. I bästa fall räcker det att tömma och sanera tanken, det kostar 15 000 kronor. Startar man motorn – det kan räcka att vrida om nyckeln – kan bränslesystemet och i värsta fall motorn förstöras, eftersom bensin inte innehåller något smörjmedel. Kör man i väg med bilen ökar risken att motorn skadas.

En reparation av bränslesystemet går loss på mellan 20 000 och 25 000 kronor – och det är inte säkert att skadan täcks av försäkringen. Vanlig trafikförsäkring räcker inte om man tankar fel. Sanering och filterbyte täcks av en helförsäkring, men det varierar om försäkringen bekostar en motorreparation.