Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dricker för lite? Då kör du som ett fyllo

Förare som dricker för lite vätska är farliga i trafiken enligt en ny studie.
Att ha med sig en flaska vatten i bilen är en bra idé.
Foto: Dave Les Jacobs

Att ha för lite vätska i kroppen kan göra dig till en dålig bilförare.

Faktiskt kan det vara lika farligt som att köra berusad.

Det hävdas i en ny undersökning från Loughborough University, rapporterar The Telegraph.

Det behövs inte så mycket, men bara lite för låg vätskenivå i kroppen kan göra en bilförare farlig. En ny undersökning visar att förare som drabbas av lindrig vätskebrist begår dubbel så många misstag i trafiken jämfört med förare som druckit ordentligt.

I studien, som genomförts av professor Ron Maughan, undersöktes bilförare som bara fått 25 milliliter vätska att dricka per timme – och deras prestationer var lika dåliga som om de varit berusade.

– Det råder ju inga tvivel om att alkohol och droger ökar risken för olyckor. Men vår studie belyser en dold fara och föreslår att förare ska uppmuntras att försäkra sig om att de har tillräckligt mycket vätska i kroppen, säger Ron Maughan till The Telegraph.

LÄS MER: Polisen avslöjar trafiksyndarnas sämsta bortförklaringar

Lika farliga som rattfyllon

I studien, som först publicerades i tidskriften Physiology and Behavior, utsattes manliga förare för diverse tester under två dagar.

Varje deltagare testades tre gånger i en simulator. Dag 1 fick de 200 ml vatten varje timme och dag 2 begränsades tillgången till 25 ml. Förarmisstag som bland annat att köra utanför sin fil och bromsa för sent för hinder ökade markant när vattentillgången begränsades.

När förarna fick ordentligt med vatten att dricka noterades 47 incidenter under testerna. När testpersonerna körde med vätskebrist ökade siffran till 101.

– Antalet förarmisstag som vi kunde påvisa är på samma nivå som personer som har 0,8 promille alkohol i blodet, alltså gränsen för när man för köra bil i Storbritannien, säger Ron Maughan.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: