Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Diesel långt skitigare än tillverkarna lovar

Dieseldrivna bilar är inte så rena som tillverkarna uppger. En studie visar att utsläppet av kväveoxider i genomsnitt är sju gånger högre än tillåtet.

Biltillverkare kritiseras gång på gång för sina verklighetsfrämmande siffror när det gäller bränsleförbrukning.

Men nu riktas också strålkastarljuset mot dieselbilarnas utsläpp av kväveoxider. En studie från International Council on Clean Transportation, ICCT, visar att utsläppen av kväveoxider i snitt är sju gånger högre än vad som är tillåtet enligt Euro 6-normen.

LÄS MER: Så mycket drar bilarna – på riktigt

Kan bli stort problem för tillverkarna

Det här kan snart bli ett stort problem för biltillverkarna, eftersom EU har planer på att skrota dagens standardiserade körcykel som används för att mäta bilarnas förbrukning.

Körcykeln ska ersättas med ett test som bättre stämmer överens med bilars verkliga bränsleförbrukning och utsläpp. Det nya testet ska implementeras 2017 om EU lyckas få sin vilja igenom.

Biltillverkarnas organisation ACEA är kritisk, eftersom man menar att det blir för dyrt att hinna utveckla ny motorteknik så snabbt som kan möta de nya tuffare testerna.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: