Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 30 jun 2014 14:08

Det oroar oss mest när vi köper begagnad bil

63 procent oroar sig för att begbilen ska ha dålig kvalitet eller gå sönder.

63 procent oroar sig för att begbilen ska ha dålig kvalitet eller gå sönder.

1/2

Foto: Thinkstock

36 procent funderar på om de betalat för mycket för bilen.

36 procent funderar på om de betalat för mycket för bilen.

2/2

Foto: Thinkstock

Att drömbilen går sönder.

Det är vad som oroar svenska köpare av begagnade bilar allra mest.

Det är sajten garantibil som med hjälp av Sifo genomfört en stor undersökning bland begbilskunder. Undersökningen visar att hela 63 procent är mest oroliga för att bilens kvalitet är för dålig och att den nya bilen ska gå sönder.

Och att det är svårt att bedöma kvaliteten på en begagnad bil visar resultatet att 30 procent av de tillfrågade känner att det är svårt att veta hur bra eller dålig bilen egentligen är.

Oron för bilens skick avspeglar sig också i en oro för att priset är rätt. 36 procent av de tillfrågade funderar mycket på om de betalat för mycket för bilen.

– Oron är befogad. Det är inte konstigt att många känner sig oroliga för att köpa begagnad bil med tanke på det komplexa objekt bilen är och dagliga rapporter om människor som blir lurade. Vi har utvecklat vår tjänst för att avhjälpa konsumentens oro och ger trygghet genom test, information, försäkring och garanti, säger Patrick Juthberg, vd på Garantibil i ett pressmeddelande.

Viktigt att besiktiga

38 procent tycker att det viktigaste när vi köper begagnad bil är att den är besiktigad eller genomgången av en mekaniker. Hela 70 procent av bilkunderna skulle vilja ha hjälp att testa och värdera bilen.

Undersökningen visar också på skillnader mellan olika delar av Sverige. I mellersta och övre Norrland är oron för dålig kvalitet vid ett begbilsköp högre än till exempel i Stockholm - 70 procent jämfört med 42 procent. Men stockholmarna känner en oro för att tvingas ha att göra med obehagliga typer.