Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 21 okt 2016 10:55

Det märkligaste vi sett sedan Tesla

Lynk&co 01 visades upp under ett event i Berlin i veckan.

Lynk&co 01 visades upp under ett event i Berlin i veckan.

Foto: Erik-Fagerwall / FILMPOINT

BERLIN. Det är det märkligaste vi sett sedan Tesla.

Och då handlar det inte ens så mycket alls om själva bilen.

När Geely presenterade nya Lynk&co 01 så var det – annorlunda.

Vi som sett många lanseringar av nya bilar och presentationer av nya koncept kan ofta känna att vi sett allt. Alla varianter.

Men när Geely över två dygn presenterade nya bilmodellen Lynk&co 01 samt - framför allt - det nya bilmärket med allt det ska fyllas med så fanns det stunder då vi satt och bara gapade.

Det började när vi första gången såg märket – Lynk&co. Vad var det? Men efterhand så verkar det logiskt. Det ska inte vara ett traditionellt bilmärke och det ska symbolisera länken mellan öst och väst. Lynk&co ska stå för en hel massa, bland annat connected, uppkopplad.

Själva bilen stökades undan rätt snabbt på en traditionell visning i utvecklingsbolaget Cevt:s lokaler i Göteborg och jag gissar att bilmänniskorna - Volvo-folket - var rätt glada över att få slippa trängas på evenemanget i Berlin.

Väntade egentligen bara på bilen

Där möttes vi av en diskjockey, olika artister, dansare, en symfoniorkester, en svart gummihandske, rysk kaviar på plastsked, konjak i syltburk och en rätt ordinär vodka i ett helt vanligt snapsglas.

Vi tittade på varandra - var lite rädda för serveringspersonalen som kom med stränga anvisningar om hur vi skulle äta det ena mer märkliga än det andra - och väntade egentligen bara på att få se en skymt av bilen.

För såna är vi, bilmänniskorna. Hur omodernt det än kan tyckas så tycker vi allra mest om plåten, motorerna och bilarna.

Så på det viset var det rätt uppfriskande att det mesta jublet och de största applåderna faktiskt kom när baren sänktes ner i golvet och ersattes av Lynk&co 01. Bilen - hårdvaran som ska bära all den där fina mjukvara som chefen Alain Visser pratade så gott om.

Mest vågade sedan Tesla

Det är väldigt tydligt att Geely tänker nytt, brett och modernt med sin nya bilmodell. Det är det mest vågade och mest annorlunda vi sett sedan Elon Musk gjorde verklighet av Tesla.

Nästa år ska bilen börja säljas i Kina och först 2018 är det dags för lansering i Europa och Sverige. Då ska säljnätet vara uppbyggt och Volvo-verkstäderna ska ha utbildats i att även ta hand om Geely-bilarna.

Kanske körde Geely för snabbt men jag tror att de är mer i takt med utvecklingen än många i publiken i Berlin.

Relaterat