Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Debatt

Publicerad 11 jul 2018 10:42

Vätgasbilar smyger framåt med vatten i avgasröret

Vätgasmotor med bränslecell i en Toyota Mirai.

Vätgasmotor med bränslecell i en Toyota Mirai.

1/2

Foto: DAVID JAKOBSSON

Hyundai Nexos motor och bränslecell – snyggt, rent och effektivt, enligt Allt om Bilars Jan-Erik Berggren.

Hyundai Nexos motor och bränslecell – snyggt, rent och effektivt, enligt Allt om Bilars Jan-Erik Berggren.

2/2

Foto: HYUNDAI/EXPRESSEN

OSLO. Den ser inte så imponerande ut men det är en smart liten svart låda.

Bränslecellen i nya Hyundai Nexo omvandlar vätgas till el och vatten. 

Snyggt, rent och effektivt.

Men som med alla bränslen finns det ett par men.

Elbilarna är heta och tillverkare efter tillverkare berättar om elektrifieringen av sina drivlinor. I måndags visade Hyundai elbilen Kona Electric och vätgasbilen Nexo i Oslo. Och när jag direkt efter testkörning av de två bilarna flög till Österrike avslöjade Honda hur de på fem år ska bygga in eldrift i hela sitt modellprogram.

Det är inte frågan om längre utan bara när diesel och bensin har ersatts av el, helt eller delvis.

Varje dag kommer uppgifter om nya satsningar på batterifabriker runtom i världen och allt verkar upplagt för att laddning av batterier är framtiden. 

Men kanske inte ändå. För i många år har bränslecellen funnits där i bakgrunden. Med den smarta och rena bränslecellen som omvandlar vätgas till el med bara vatten i avgasröret.

LÄS MER: Nya utsläppsregler skapar kaos i bilvärlden 

Med vätgas går det att köra som nu – långt och snabbt

I Norge storsatsar Uno-X på nya mackar för vätgas och de klara fördelarna är att med vätgas i tanken kommer din elbil längre på varje "tankning" och det går dessutom mycket snabbare att tanka vätgas än att snabbladda ett batteri. 

Med vätgas i stället för el till batterier skulle vi kunna behålla mycket av dagens logistik och vi kan fortsätta att köra långt och snabbt. Vätgas passar också bättre för tung trafik och för dragbilar.

Det låter som att det är klappat och klart. Men si så enkelt är det aldrig och speciellt inte i bilvärlden. Vätgas är relativt dyrt och energikrävande att tillverka. Det går åt mycket el och verkningsgraden är inte den bästa, du får alltså inte ut så mycket energi av all energi som går åt vid tillverkningen.

Uno-X i Norge vill lösa det med lokal produktion av el, via solceller, vindkraftverk och vattenkraft. I Norden har vi relativt lätt att skapa miljövänlig el och naturen ger oss då och då överskott på energi som kan lagras i vätgas.

Vätgasbilarna har också några andra nackdelar. I Hyundai Nexo finns tre vätgastankar och de här behöver bytas ut. Livslängden kan vara så lång som 20 år men ändå, vätgas är en flyktig gas som vill rymma vilket ställer krav på tankar, kopplingar och slangar.

Bränslecellerna har också en begränsat livslängd. Hyundai pratar om tio år på cellen i Nexo och då medellivslängden på en bil i Sverige i dag är 15-20 år måste bränslecellen bytas eller förbättras. 

LÄS MER: Miljözonerna behövs – även i Stockholm 

Volvo satsar inte på vätgas – än

Volvo har hittills legat lågt med satsningar även på bränsleceller och vätgas men får de bara till en effektiv och smart eldrivlina är bränslecellen och vätgastankarna inget större bekymmer. Det borde gå snabbt för Volvo att bygga en vätgasdriven XC60 den dagen det finns tankställen och därmed köpare.

Jag ser bränsleceller och vätgas som ett viktigt komplement till batteribilarna. Vätgasen passar tung transport och för alla som behöver köra långt på varje tank. Det är också en bra lösning för till exempel husbilar och dragbilar. Batteribilen passar bäst för kortare transporter.

Gemensamt är behovet av el – för att ladda batteriet eller för att skapa vätgas. Så frågan om batteribil eller vätgasbil handlar i stället om hur vi ska tillverka el på ett hållbart och miljövänligt sätt.

Hittills har vätgas inte haft något större stöd av svensk regering och riksdag. Jag tycker att vi kan börja där.

LÄS ÄVEN: Volvo måste gasa för att hänga med i utvecklingen