Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Debatt

Publicerad 10 okt 2017 20:45

Vakna bilägare – det är snart vinter, i år igen

1/2

Foto: Fotolia

Expressens Jan-Erik Berggren.

Expressens Jan-Erik Berggren.

2/2

Foto: JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Tro det eller ej.

Men det där att du behöver ta på dig en tjockare jacka, grövre skor och en tröja betyder en enda sak: det blir vinter i år också.

Så glöm inte vinterdäcken.

Varje år är det samma sak. Vi åker runt på våra sommardäck i godan ro och livet leker. Visst, det blir lite kyligare. Vi köper en ny vinterjacka, letar reda på kängorna och försöker laga hålet på vantarna. Nja, det där sista vet jag inte, vi köper väl mest nytt numera.

Men en sak glömmer vi varje år så här dags: att vintern också påverkar väglaget. Redan den 1 oktober blev det tillåtet att sätta på dubbdäcken och de får sitta på till och med den 15 april.

LÄS MER: Så byter du däck enkelt själv 

Måste vara beredda

Vinterdäcken måste sitta på om det är vinterväglag från och med den 1 december, dit är det lite grovt räknat sju veckor. Du har sju veckor på dig att plocka fram vinterdäcken, göra rent dem, kontrollera dem, eventuellt köpa nya och sedan montera dem.

Fast i praktiken har du kanske bara ett par dagar på dig – om ens det. I norra Sverige skrattar de väl åt den här artikeln men vi som lever i södra halvan av landet borde förstå att den här blöta vägbanan i kväll kan i värsta fall bestå av svartis i morgon bitti.

Hittills har vi varit förskonade från köldknäppar men minns hur det var förra hösten, eller i våras när våren och vintern fick oss att köra slalom på vägarna i letandet efter fäste och hopp.

RALLYFÖRAREN TIPSAR: Så kör du som en kung i vinter 

Vi bilägare är rätt korkade när det kommer till däck och väglag

Vi bilägare är rätt korkade när det kommer till däck och väglag. Vi är så romantiska att vi tror att vi kan köra på våra svarta, fina sommardäck året om. Av någon anledning vill vi inte befatta oss med dubb, trilskande muttrar och fälgkors som går av och sviker när de behövs som mest.

Tänk om vi för en gång skull var redo. Tänk om alla som inte monterat vinterdäcken än läser det här och börja pilla med sin smartphonekalender. Det slutar med en bokad tid på däckverkstaden och det slutar med att rena, fräscha och fungerande vinterdäck sitter på i god tid till vintern verkligen kommer.

Då skulle vi slippa en massa elände, förseningar, dödsolyckor och kaos. Tänk om vi kunde genomleva en enda höst-vinter utan ett vägkaos.

Visst skulle det vara lite romantiskt bara det, eller hur?